Schimbare importantă în piața imobiliară! Ce se întâmplă cu prețul apartamentelor noi

Deși abia am trecut de jumătatea anului, piața imobiliară din România a fost influențată de o serie de factori externi. Numărul de tranzacții imobiliare a fost serios afectat, astfel că în primele șase luni s-au înregistrat cu mai bine de 50.000 de tranzacții mai puțin, comparativ cu perioada similară a anului 2018.

Conform statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, la nivel național, în perioada ianuarie – iunie 2019, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare este 241.583. În aceeași perioadă a anului 2018 au fost parafate 292.661 contracte.

Această scădere a fost provocată de mai mulți factori, printre care nivelul crescut al ratei dobânzii ROBOR din prima parte a anului, dar și înlocuirea acestuia cu IRCC – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor. Acesta a intrat în vigoare în luna mai a acestui an.

O altă cauză a scăderii numărului de tranzacții este schimbarea programului de creditare Prima Casă. Guvernul României a anunțat că intenționează să modifice actualul program cu unul nou, denumit „O familie – o casă”. Potrivit primelor condiții prezentate de actuala guvernare, acest program va veni cu o serie de schimbări. Una dintre cele mai importantă face referire la faptul că aplicanții vor putea cumpăra doar locuințe noi, construite în ultimii 7 ani. Dacă această condiție va fi aplicată, este de așteptat ca prețul la apartamente noi să crească, în timp ce la cele vechi să scadă.

 

Construcțiile, în creștere

Potrivit celor mai recente statistici, în prima parte a anului curent au avut loc mai multe construcții față de perioada similară a anului 2018.

„În perioada 1.I-31.V.2019 faţă de perioada 1.I-31.V.2018, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută, cu 23,1% iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 14,5%”, transmite Institutul Național de Statistică.

 

Vânzări apartamente noi

Chiar dacă încă nu a intrat în vigoare noul program O familie – o casă, numărul de vânzări de apartamente situata în ansambluri rezidențiale noi este în creștere. Clienții preferă locuințele noi și pentru că le pot personaliza cum vor, dar și pentru o serie de avantaje care vin cu acesta. Toate conductele și utilitățile sunt noi, astfel că sunt șanse mult mai mici de a fi nevoie de reparații. Totoadată, aceste apartamente sunt compartimentate modern, cu spații generoase, deschise. Majoritatea locatarilor noilor ansambluri rezidențiale sunt tineri sau persoane cu vârste de până în 50 de ani.

 

Achiziția unui apartament este un pas important, de aceea trebuie să vă oferiți răgaz suficient pentru a putea cerceta minuțios oferta prezentă în anunțuri imobiliare din București sau din oricare alt oraș. Printre cele mai căutate ansambluri rezidențiale din țară se află Complex Global City Residence București, Complex Sânpetru Residence Brașov sau Complex Timisoara 58 Apartments București. În cazul în care sunteți interesat de achiziția unei locuințe din afara țării, platforma de anunțuri imobiliare Flatfy este disponibilă și în țările învecinate, Moldova, Bulgaria și Ungaria,

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata