Viktor Iuşcenko: Cea mai mare greşeală a mea a fost Iulia Timoşenko

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, aflat astăzi la final de mandat şi care peste o săptămână va ceda preşedinţia ţării lui Viktor Ianukovici, a susţinut o ‘conferinţă de adio’.

Potrivit cotidianului rus Vremia Novostei, aproape toate cele spuse de Iuşcenko au arătat ca ‘un testament politic al unui lider ce urmează să părăsească scena istoriei şi de care naţiunea sa nu s-a dovedit destoinică’. Iuşcenko a dat din nou de înţeles că naţiunii ucrainene ar trebui să-i fie ruşine pentru faptul că a decis să aleagă, în cel de-al doilea tur al prezidenţialelor, între Ianukovici şi Timoşenko.

Viktor Iuşcenko nu şi-a ascuns dezgustul pentru activitatea sa politică, declarând în repetate rânduri că ‘urăşte politica’‘. Cu toate acestea, Iuşcenko este conştient de faptul că ‘fără politică nu poţi aduce folos statului’ şi din acest motiv nu va ezita să-şi ‘ducă partidul în alegerile locale şi cele parlamentare’. Prin urmare, comentează acid Vremia Novostei, Iuşcenko ‘va continua să facă politică şi să-şi urască şi mai mult munca’.

Mai mult decât atât, potrivit ziarului rus, Iuşcenko ar fi dat de înţeles că, dacă i se va oferi să ‘ducă crucea grea de premier al ţării în echipa lui Ianukovici, el o va duce’. Cu toate acestea, se pare că nimeni nu i-a propus încă acest post. Iuşcenko s-a declarat ‘om care respectă valorile’ şi a asigurat că poate trăi şi fără a fi premier sau preşedinte al Băncii Naţionale a Ucrainei (posturi pe care le deţinuse în timpul preşedintelui Kucima).

‘Sunt deja la vârsta când pot să mă ocup doar de treburi care corespund valorilor mele, viziunii mele asupra lumii. Nu voi fi lacheul nimănui, chiar dacă înţeleg că este de obligaţia mea să-l ajut pe preşedinte sau premier, în cazul în care obiectivele lor corespund celor cărora le-am dedicat ultimii cinci ani din viaţă’, a declarat Iuşcenko.
De altfel, Iuşcenko nu plănuieşte să asiste la învestirea lui Ianukovici, considerând corect ca întrevederea sa cu noul preşedinte al Ucrainei să aibă loc deja după inaugurare.

Preşedintele Iuşcenko se mândreşte cu faptul că a asigurat alegeri democratice şi l-a îndemnat pe Ianukovici să nu fie doar ‘preşedinte al Donbassului, al celor şapte regiuni care l-au sprijinit, ci să-şi conştientizeze misiunea de consolidare a naţiunii’. Conferinţa de presă a lui Iuşcenko a transmis jurnaliştilor prezenţi multă amărăciune, continuă Vremia Novostei.

Cea mai mare dezamăgire a lui Iuşcenko rămâne fosta sa tovarăşă de luptă, Iulia Timoşenko. ‘Cea mai mare greşeală a mea este Iulia Timoşenko. Dacă Ucraina ar fi avut în funcţia de premier o persoană constructivă, atunci oamenii care au reprezentat Maidanul (loc în centrul Kievului de unde a început revoluţia portocalie) ar fi avut alţi cinci ani de guvernare’, a spus Iuşcenko.

Totodată, Iuşcenko a subliniat că nimeni nu contestă valorile Maidanului. ‘Toţi suntem fideli acestor valori. Însă, aici ar fi oportun să ne amintim vorba bancului: ce ar trebui schimbat – paturile sau alţi participanţi ai acestui proces?’, a declarat Iuşcenko sarcastic, subliniind că nu-şi poate imagina un premier care nu desfăşoară ani de zile reforme.
‘Ştiţi care este diferenţa dintre un şoarece de câmp şi Mickey Mouse? Publicitateaľ, a mai spus actualul preşedinte ucrainean, depăşind-l în expresii memorabile chiar pe premierul rus Vladimir Putin.

În opinia lui Iuşcenko, ieşirea în turul doi a lui Timoşenko şi Ianukovici constituie ‘cel mai bun proiect rusesc din 1991 încoace’. În context, Viktor Iuşcenko a declarat că Rusia are nevoie de timp pentru a ‘putea creşte acei politicieni care vor reuşi să stabilească relaţii cu preşedintele ucrainean’. Iuşcenko şi-a exprimat speranţa că decretul său privind acordarea titlului de Erou Naţional al Ucrainei lui Stepan Bandera (acordat post-mortem) nu va fi anulat de alt preşedinte.

S-a pronunţat Viktor Iuşcenko şi pe marginea Flotei Ruseşti de la Marea Neagră, pe care o consideră ‘un factor de destabilizare’. ‘Aceasta este o veşnică rană, care a adus multe prejudicii dialogului dintre naţiunile noastre. Dacă Ucraina vrea independenţă, ea ar trebui să scoată Flota Rusă (de pe teritoriul ţării)’, a declarat Iuşcenko, subliniind, în acelaşi timp, că acest demers nu ar fi îndreptat împotriva Rusiei şi nu trebuie considerat un gest neprietenos.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata