Sfaturi de care să ții cont pentru succesul în carieră

Succesul în carieră îți poate oferi nu doar o siguranță financiară binevenită, ci și sentimentul de împlinire care derivă din acele momente în care simți că munca ta are sens și că e importantă nu doar pentru tine, ci și pentru alții.

Oricine poate avea un job, însă nu toată lumea care are un job într-un domeniu poate considera că are și o carieră. Diferența dintre cele două e uriașă pentru că o carieră implică atât expertiză și experiență, cât și rezultate cuantifcabile, precum și existența unui brand personal puternic.

Așadar, dacă îți dorești să afli cum poți avea o carieră de succes, în cele ce urmează îți oferim câteva sfaturi în acest sens. Nu ne-am propus să oferim recomandări cu valoare de adevăr absolut, ci doar mici sfaturi care te pot ajuta să ajungi acolo unde ți-ai propus.

Investește în brandul personal

Fie că activezi în securitate cibernetică, vânzări, inginerie sau în domenii mai creative, precum publicitate sau graphic design, este întotdeauna o idee bună să tratezi task-urile pe care le implică jobul tău exact așa cum ai trata task-urile din propriul business. Ideea e simplă: sigur, un job este în primul rând o sursă de venit, însă acesta este și motivul pentru care nu toți cei care au un job au, totodată, și o carieră. O carieră implică și o oarecare recunoaștere a abilităților și competențelor tale din partea oamenilor care fac același lucru pe care îl faci tu.

Brandul personal se poate dezvolta cel mai ușor în două moduri: având grijă să livrezi calitate și tratând task-urile pe care le ai ca și cum ai trata task-uri care țin de propriul business și investind timp în dezvoltarea imaginii tale online (de exemplu, un blog pe care să oferi informații din aria ta de expertiză poate fi o idee foarte bună pentru dezvoltarea brandului personal).

Pune accent pe încredere

Încrederea este unul dintre puținele lucruri pe care nu le poți cumpăra, pentru simplul fapt că nu e de vânzare. Ea se câștigă și același lucru e valabil și în business. Atunci când începi să îți ghidezi cariera după acest principiu, cel mai probabil vei reuși nu doar să ai o carieră reală, ci și să strângi în jurul tău nu doar buni profesioniști, ci și oameni de calitate, pe care te vei putea baza pe termen lung.

Câștigarea încrederii este un principiu care poate fi aplicat cu succes și în cazul unui antreprenor aflat la început de drum. Respectă-ți întotdeauna termenele-limită și promisiunile făcute celor din jurul tău, iar oamenii din jurul tău îți vor urma exemplul și vor face la fel.

Acceptă eșecul e o parte a succesului

Dacă ești la curent cu presa de peste Ocean, atunci cel mai probabil știi că magnatul american Elon Musk spune des în interviurile pe care le dă că este foarte important să știi că eșecul este o opțiune și să folosești această opțiune ori de câte ori consideri că e necesar. Într-adevăr, eșecul este o componentă importantă a succesului și trebuie tratat ca atare.

Același lucru este valabil și în cazul unei cariere: trebuie să îți dai voie să eșuezi, să greșești, pentru că doar astfel poți învăța lucruri importante, care te vor ajuta în viitorul tău profesional.

Pasiunea pentru ceea ce faci nu e doar un clieșu

O carieră se construiește cel mai ușor alegând un domeniu care îți place, care te pasionează. În principiu, cu cât ești mai pasionat de ceea ce faci, cu atât ți se va părea că nu muncești, ci că investești timp cu folos în ceva ce îți place. Atunci când nu te pasionează ceea ce faci, și șansele să faci o carieră în domeniul respectiv scad pentru că nu vei dori niciodată să știi mai mult, să faci mai mult, să fii mai perseverent sau să atingi obiective mai mari.

Când alegi un job, asigură-te că e vorba de un domeniu care te pasionează și în care ai fi dornic(ă) să investești energie, efort și timp.

Alege inteligent oamenii din jurul tău

În general, o carieră se construiește nu doar pe fundația unei vaste experiențe sau a unei expertize extraordinare, ci și cu ajutorul oamenilor din jurul tău. Cu alte cuvinte, e bine să fii mereu atent(ă) și să alegi inteligent compania pentru care vei lucra, fie că vorbim de o agenție de videochat București, de o companie din IT sau de un proiect de antreprenoriat. Cu cât oamenii din jurul tău sunt mai profesioniști, cu atât vei avea mai multe de învățat de la ei, iar toate acestea se vor reflecta în munca ta, în cunoștințele pe care le acumulezi și, în cele din urmă, îți vor influența în mod decisiv cariera.

Așadar, acestea sunt sfaturile pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să ai o carieră de succes. Dacă ți-a fost util acest material, nu ezita să ne lași părerea ta în secțiunea de comentarii!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata