Tâmplăria ne poate ajuta să reducem facturile la energie electrică și gaz?

Una dintre preocupările majore ale perioadei actuale este eficiența energetică, un concept care cuprinde ansamblul de acțiuni prin care putem să  reducem consumul de energie fără să reducem confortul din locuință sau de la locul de muncă. Izolarea termică a locuinței reprezintă cea mai eficientă metodă de reducere a facturii pentru electricitate și gaze. 

Cele mai importante etape ale procesului de izolare termică sunt termoizolarea pereților, inclusiv a subsolului și acoperișului sau terasei conform standardelor în vigoare, montarea de tâmplărie termoizolantă și modernizarea instalațiilor de încălzire, dacă este cazul. În acest context, o atenție sporită trebuie acordată elementelor de tâmplărie, care fac diferența între o clădire eficientă energetic și o construcție rece și umedă. În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn și sticlă simplă, pierderile de căldură prin spațiile neizolate reprezintă peste 30% din risipa termică în sezonul rece.

Cele mai bune criterii de verificare a tâmplăriei sunt izolarea îmbinărilor, coeficientul de transfer termic și evitarea condensului.

Izolarea îmbinărilor

Îmbinările ferestrelor trebuie să fie bine izolate, indiferent dacă acestea sunt realizate din lemn, aluminiu sau termopan. Se recomandă montarea unor elemente de tâmplărie din PVC pentru că asigură o izolare de calitate superioară.

Un factor important în menținerea regimului termic dorit și implicit în reducerea facturilor la utilități îl reprezintă izolațiile în zonele de acces. Alege materiale de calitate la ușile PVC pentru casa ta și astfel vei beneficia de confort la prețuri rezonabile.

Ca să ai ferestre și uși din PVC perfect funcționale trebuie ca acestea să fie etanșeizate prin montarea unor elemente suplimentare de feronerie: seturi de balamale la uși, zăvoare de acționare la mijlocul cadrului, sisteme culisante cu ridicare la ferestre și uși cu deschideri către terase.

Reducerea transferului termic 

Ca să alegi cea mai bună tâmplărie trebuie să aibă un coeficient de transfer termic cât mai redus, pentru pierderi de căldură cât mai mici în locuință sau în clădirea de birouri unde îți desfășori activitatea.

Optează pentru profile din PVC cu mai multe camere de aer la interior și cu adâncime de la 76 mm in sus, la care să montezi sticlă specială acoperită cu o peliculă de oxid de metal ce permite trecerea luminii și în același timp menține căldura în spațiile interioare. 

Majoritatea profilelor de la ferestrele obisnuite au 2 garnituri, insa pentru un coeficient de transfer termic redus, alege mai degraba profile PVC cu 3 garnituri. Cea de-a treia garnitura are ca rol principal izolarea termica.

Alege tâmplărie din PVC cu geam termoizolant ce are proprietăți de control solar și ajută la reducerea supraîncălzirii pe timp de vară și la izolarea termică eficientă în anotimpul rece. Astfel beneficiezi de confortul dorit indiferent de vremea de afară, iar facturile sunt semnificativ mai mici. 

Eliminarea condensului

Tâmplăria are un rol important în eliminarea condensului, dacă este corect montată și se asigură o bună ventilare a încăperilor. Se recomandă termopane cu profile PVC în locul celor de aluminiu, care sunt mai potrivite pentru sisteme arhitecturale complexe, uși glisante sau cupole de sticlă.

În locul unei ferestre cu deschidere normală, pe poziție oscilobatantă, alege o fereastră cu piesă de microventilație, care permite o deschidere controlată în 4 trepte, sau o fereastră cu deschidere în plan paralel, pe 6 mm. Aceasta din urmă facilitează aerisirea pe o perioada îndelungată, fără a contribui la scăderea temperaturii din cameră.

Trebuie acordată o atenție deosebită montajului, să fie executat fără erori de asamblare și izolare. Cele mai frecvente deficiențe care ne împiedică să reducem facturile la energie electrică și gaz provin din greșeli de montaj, iar valoarea tâmplăriei nu compensează în întregime pierderile cauzate de astfel de probleme tehnice.

 

Citeste si:  Alegerea unui vin bun, detaliul subtil pentru parteneriate de afaceri trainice

Pentru atingerea obiectivelor de eficiență energetică, montarea de tâmplărie termoizolantă trebuie însoțită de izolarea faţadelor și de investiții în materiale de calitate care să aducă un confort sporit pe termen lung, precum și costuri reduse la utilități.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner