Top 5 metode de a prelua controlul asupra afacerii tale

Dacă ești un om de afaceri care activează pe piața antreprenoriatului din România, știi deja că nu e întotdeauna ușor să te confrunți cu provocările care apar zi de zi. Mereu apar situații noi, fie că e vorba modificări fiscale, întârzieri de plăți sau alte tipuri de obstacole sau amânări. Deși uneori s-ar putea să te simți depășit de unele situații, trebuie să îți reamintești toate acele motive pentru care ai ales acest drum, pe care nu oricine îl poate parcurge. E bine să ții cont de faptul că nu oricine e dispus să-și sacrifice timpul, energia și resursele sau să își asume riscuri pentru a-și îndeplini un vis, ajutând în același timp la consolidarea economiei

Dacă simți că ai momente în care te simți copleșit, îți prezentăm câteva metode prin care poți prelua controlul asupra afacerii tale și poți îmbunătăți procesele care să ducă la eficientizarea ei.

Simplifică!

Ca să operezi eficient un sistem antreprenorial nu e nevoie doar de un control bun, o strategie și o viziune pe termen lung, ci și să reduci din complexitatea inutilă. Aceasta înseamnă să elimini metodele ineficiente, care nu produc rezultatele scontate, să reduci din timpii morți care pot afecta productivitatea, dar și să să stabilești care anume din activitățile curente sunt relevante și care nu. Un prim pas  este de exemplu să elimini sau să reduci din factorii de distragere care îți abat atenția de la task-urile zilnice, și să păstrezi focusul pe activitățile care generează rezultate. Un sistem ”simplu” este de fapt unul eficient, în care lucrurile sunt stabilite și trasate clar și transparent la nivel organizațional, de la prima la cea din urma treaptă ierarhică, pentru a avea ca rezultat creșterea afacerii.

Planifică

Planificarea este una din strategiile curente și implicite ale unui manager bun. Pe lângă strategia bine pusă la punct necesară unui business de succes, planificarea riguroasă zilnică, chiar dacă suferă mici abateri inerente, e importantă pentru a te ajuta să păstrezi focusul. Pentru un control eficient al afacerii, managementul timpului, deci o planificare atentă a zilei, este cel puțin la fel de important ca și modul de gestionare a banilor, în cazul unui manager bun.

Prioritizează

Prioritizarea acelor activități care sunt relevante pentru creșterea unui business este un factor esențial pentru un antreprenor concentrat pe obținerea de rezultate. Această abilitate presupune de exemplu să știi să selectezi acele activități care aduc plus valoare, care generează idei și soluții noi sau care sunt necesare pentru o planificare și un control eficient al afacerii. De exemplu, este important să rezolvi întâi sarcinile mai dificile la început de zi, pentru a profita de focusul și energia pe care le ai atunci, și să lași pentru final cele mai puțin semnificative. La fel, să primești sau să analizezi rapoarte săptămânal în loc de unele zilnice îți poate aduce o viziune mai bună, de ansamblu asupra activității, pe termen lung și poate reduce din timpul alocat zi de zi acestei activități. 

Deleagă

Delegarea sarcinilor este una din cele mai importante lucruri pe care le stăpânește un antreprenor de succes deoarece birocrația, operațiunile de logistică sau task-urile zilnice îți pot ocupa mult timp. Pe piață există o mulțime de sisteme informatice pentru organizarea și controlul afacerii, iar o soluție software de acest fel te poate ajuta să economisești timp și bani. Un program de gestiune a stocurilor are numeroase funcționalități care te salvează, cum sunt cele de actualizare a datelor în timp real sau de presetare a operațiunilor redundante. Mai mult, generează automat rapoarte de management sau documente personalizate de tipul facturilor sau proformelor transmise către client. În cazul în care ai un magazin online, un astfel de sistem permite integrarea cu site-ul și actualizarea automată a stocurilor. O soluție software de acest tip, care arată situația la nivelul întregului business și în baza căreia pot fi reduse costurile materiale, umane sau de timp este la fel de importantă pentru un business ca și existența unor oameni cheie în fruntea departamentelor relevante, pentru a delega din sarcini.

Focusează

Păstrează constant focusul pe viziunea afacerii tale și vei învăța în timp să elimini distragerile sau acele strategii care nu aduc plus valoare afacerii. Concentrează-te pe disciplina și responsabilitata atât personală, cât și în rândul angajaților, și pe activitățile relevante pe care ți-ai propus să le realizezi. Chiar dacă mai apar situații care impun flexibilizarea programului, faptul că până la finalul zilei ai bifat toate task-urile propuse te va impulsiona să începi o nouă zi fără grija sarcinilor rămase nerezolvate anterior. Monitorizarea constantă și precisă a afacerii, dar și focusul pe ceea ce este relevant în business te vor ajuta în orice moment să preiei și să păstrezi controlul asupra afacerii tale!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata