Tot ce trebuie să știi înainte de a purta lentile de contact

Dacă te numeri printre persoanele care au deficiențe de vedere și trebuie să porți ochelari, știi deja care sunt neajunsurile acestora. Multe dintre persoanele care poartă ochelari își doresc să renunțe la ei, în favoarea unor lentile de contact cu dioptrii care au avantajul că oferă aceeași calitate a vederii și o lejeritate mult mai mare în viața de zi cu zi. În cazul în care te-ai hotărât să îți cumperi prima pereche de lentile de contact, trebuie să știi câteva lucruri esențiale despre folosirea acestora. Iată cele mai importante aspecte de avut în vedere înainte de a purta lentile de contact.

 

Lentilele de contact – ușor de utilizat de oricine

Lentilele de contact pot fi de unică folosință, tip pe care trebuie să le scoți și să le arunci în fiecare seară și pot fi cu purtare continuă, atunci când au un nivel al transmisibilității oxigenului foarte mare și poți dormi cu ele până la 30 de zile. Indiferent de tipul de lentile ales, este important să știi cum să le folosești și să păstrezi o igienă corectă.

Procesul de punere și scoatere a lentilelor de contact poate părea complicat pentru cineva care nu a mai făcut asta niciodată, însă odată ce exersezi de câteva ori, devine un gest reflex. Este important să menții o igienă adecvată, atât a lentilelor cât și a mâinilor, atunci când le pui la ochi. Altfel, riști să contractezi diverse infecții provocate de bacterii. Lentilele se pun cu ajutorul buricelor degetelor, după ce au fost curățate cu soluție specială, nu cu apă. După aplicare, este necesar să clipești de câteva ori pentru a te asigura că lentila a fost plasată corect. Atunci când o scoți, trebuie să o tragi ușor înspre cornee și să o ciupești ușor între degetul arătător și cel mare. Lentilele se păstrează întotdeauna numai în cutiile speciale, în soluție pentru lentile de contact.

 

Avantajele lentilelor de contact

Lentilele de contact oferă o libertate mai mare față de ochelari. În primul rând pentru că oferă un câmp vizual mai larg, similar vederii normale. Nu va mai fi nevoie să te întorci atunci când vrei să privești ceva din lateralul tău. De asemenea, poți purta orice ochelari de soare sau de protecție dorești, fără a fi limitat de o anumită rama.

Atunci când porți lentile de contact nu trebuie să îți faci griji legate de asortarea ținutelor tale cu rama de ochelari și poți încerca orice machiaj al ochilor, pentru că va fi mult mai ușor remarcat de către ceilalți.

Un alt avantaj foarte important este că pot fi purtate fără probleme indiferent de vreme. Lentilele de contact nu se aburesc la trecerea bruscă de la temperaturi scăzute la temperaturi mai ridicate, așa cum se întâmplă cu ochelarii, nu îngheață, nu se umezesc și nu se pătează.

De asemenea, poți folosi lentilele de contact atunci când faci sport – alergare, escaladă, bungee jumping sau când mergi la cinematograf și vrei să vezi un film 3D.

 

Contraindicații pentru lentilele de contact

Există totuși și cazuri când purtarea lentilelor de contact este contraindicată. De aceea, înainte să îți cumperi un set de lentile, discută cu medicul tău oftalmolog și asigură-te că ele sunt recomandate în cazul tău. Dacă lucrezi în medii cu mult praf sau ești expusă la substanțe chimice, vei avea voie să porți lentile doar dacă folosești și ochelari de protecție.

Alte cazuri în care sunt contraindicate lentilele de contact sunt dacă suferi de conjunctivită sau de sindromul ochiului uscat. Ambele afecțiuni necesită oprirea purtării lentilelor pe durata tratamentului. De asemenea, dacă dioptriile tale se află în afara intervalului -35 +35, atunci lentilele de contact nu te pot ajuta.

Atenție și dacă ești alergic la substanțele conținute de soluția de curățare a lentilelor. De obicei este cazul persoanelor care sunt alergice la substanțele dezinfectante.

Lentilele de contact nu sunt recomandate nici în cazul copiilor sub 8 ani. Medicii sfătuiesc ca purtatul lentilelor să înceapă după această vârstă, însă cei mai mulți cred că lentilele nu ar trebui purtate înainte de 14 ani.

Chiar dacă au și contraindicații, lentilele de contact au suficient de multe avantaje pentru a fi un înlocuitor de succes al ochelarilor. Așa că dacă ai probleme cu vederea și ai purtat mereu ochelari, acordă-le o șansă. S-ar putea să nu mai vrei să renunți la ele.

Despre autor: Absolvent al Facultății de Inginerie Biomedicală CTU din Praga – Optică și Optometrie, Jakub Odcházel este specialistul Maternia în oftalmologie și lentile de contact. Jakub joacă un rol central în companie, o parte crucială a activității sale fiind cea sa de optician cu peste șase ani de experiență în domeniu. În această funcție, este responsabil pentru toate problemele legate de oftalmologie și tulburări vizuale. De-a lungul carierei sale, Jakub a realizat refracția clasică subiectivă și obiectivă a ochiului cu ajutorul celor mai noi tehnologii PasKal 3D.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata