Totul despre siesta italiană, numită „riposo”

Simți că productivitatea ta scade după ce ai servit prânzul la birou? Ei bine, spun specialiștii, starea de somnolență pe care o resimțim  după-amiaza este perfect normală. În cultura mediteraneeană acest bioritm nu este ignorat, așa cum se procedează de regulă în alte societăți. Prin urmare, în Italia, de exemplu, locuitorii obișnuiesc să își respecte siesta la jumătatea zilei. 

Ce se întâmplă în timpul siestei italienilor 

Riposo-ul italienesc înseamnă că, în perioada amiezei majoritatea muzeelor, a magazinelor și a bisericilor își coboară obloanele și își închid ușile astfel încât cei care lucrează acolo să poată merge acasă pentru o binemeritată porție de odihnă. Restaurantele sunt printre puținele locații care rămân deschise și în acest moment al zilei deoarece mulți optează să își petreacă siesta aici, pentru a servi un prânz lung, care poate dura chiar și până la 3 ore! 

De regulă, riposo începe în jurul orelor 13:30 și se încheie între 14:30 și 16:00 și este o tradiție respectată cu sfințenie chiar și de micii comercianți din cadrul târgurilor de antichități. Dacă vei avea ocazia să ajungi într-un astfel de loc, vei vedea că, la ora prânzului, vânzătorii își acoperă tarabele cu marfă folosind diverse țesături, după care se așează la o măsuță pentru a mânca și pentru a discuta. 

Așadar, dacă vizitezi Italia, acordă-ți și tu răgazul necesar pentru a te bucura din plin de această siestă. Dacă sejurul este scurt, informează-te despre acele puncte de atracție care sunt deschise și pe durata pauzei de prânz și vizitează-le în acest interval de timp. 

Cum te poți bucura și tu de un riposo autentic acasă sau la birou 

Chiar dacă nu ești în vacanță, poți să descoperi obiceiurile italienilor și să te bucuri, acasă sau la birou de un riposo autentic. Și dacă ești fan mâncare italiană, acestea sunt locurile de unde poți comanda la domiciliu în București. Savurează alături de familie sau ede colegi o pizza delicioasă, o porție generoasă de paste cu mult sos, asezonează masa cu o limonadă răcoritoare și, mai apoi, dacă ești acasă, întinde-te pe canapea pentru un somn odihnitor de după-amiază!

Alte tradiții culinare în Italia 

Gastronomia este un element central al stilului de viață italian, dar accentele nu sunt puse pe complexitatea preparatelor, ci mai degrabă pe calitatea lor și pe respectarea tradițiilor. Mâncărurile sunt pregătite cu seriozitate, după rețete originale. De asemenea, mesele sunt considerate prilejuri pentru a petrece timp cu familia și cu cei apropiați, reprezentând totodată o modalitate de evadare din cotidian. 

La fel de interesant este să în Italia, fiecare dintre cele 20 de regiuni componente are specificul său. De exemplu, Napoli este patria celebrei pizza și a preparatelor pe bază de mozarella, în timp ce Sicilia este recunoscută pentru savoarea înghețatelor. Pe de altă parte, dacă vrei să deguști specialități vânătorești, trebuie să iei masa în Toscana!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata