Cafeaua, chiar și decofeinizată, poate promova sănătatea ficatului, constată un studiu

16

Ați putea să beți câteva căni de cafea în fiecare zi și să vă reduceți riscul de a muri de boală hepatică aproape la jumătate? Potrivit unui nou studiu, publicat pe 22 iunie în BMC Public Health, persoanele care consumau în mod regulat cafea, indiferent dacă era sau nu cofeinizată, aveau mai puține șanse de a dezvolta boli hepatice cronice și aveau un risc mai mic de a muri din cauza bolilor ficatului, în comparație cu cei care nu au băut cafea.

Pentru majoritatea dintre noi, cei care nu putem trăi fără capsule Dolce Gusto sau un espresso la cafeneaua din colț, aceasta este o veste binevenită: potrivit Asociației Naționale a Cafelei, 62% dintre oameni beau cafea în fiecare zi, iar consumatorul obișnuit de cafea consumă puțin mai mult de 3 căni pe zi. Boala hepatică cronică afectează 4,5 milioane de adulți, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Riscul redus a fost observat la diferite tipuri de cafea, cum ar fi cea instant, măcinată și decofeinizată, spune Oliver Kennedy, dr., Profesor la Universitatea din Southampton din Anglia și autorul principal al studiului. Aceste beneficii pot însemna că cafeaua ar putea fi un tratament preventiv ușor accesibil pentru bolile hepatice cronice, spune el.

Consumul mai multor cafele (până la 4 cești) a oferit cel mai mare beneficiu

Folosind datele de la Biobank, o bază de date de sănătate nonprofit, cercetătorii au urmărit 494.585 de participanți care au furnizat informații inițiale despre cantitatea de cafea pe care au consumat-o. Vârsta medie a subiecților a fost de 58 de ani, 54,5% dintre participanți au fost femei și 94% au fost albi.

Oamenii au fost urmăriți pe o perioadă medie de 10,7 ani și au fost monitorizați pentru dezvoltarea bolii hepatice cronice și a afecțiunilor hepatice conexe.

Din grup, 78% (384.818) dintre participanți au băut cafea și au consumat în medie două căni de cafea pe zi; 22% (109.767) nu au băut niciun fel de cafea. Dintre consumatorii de cafea, 55% au băut cafea instant, 23% au băut cafea măcinată (espresso inclus), iar 19% au băut cafea fără cofeină.

În perioada de studiu, au existat 3.600 de cazuri de boli hepatice cronice, inclusiv 301 decese. Au existat 5.439 de cazuri de boli hepatice cronice sau steatoză, cunoscută și sub numele de boală hepatică grasă, care este o acumulare de grăsime în ficat și 184 de cazuri de carcinom hepatocelular, un tip de cancer hepatic.

Pentru a izola impactul cafelei asupra bolilor hepatice, cercetătorii au controlat mai mulți factori, inclusiv starea fumatului, diabetul, indicele de masă corporală (IMC), etnia, consumul de alcool și scorul privării Townsend, care este o modalitate de a determina statutul socio-economic.

În comparație cu cei care nu beau cafea, consumatorii de cafea au avut un risc redus cu 21% de boli hepatice cronice, un risc redus cu 20% de boli hepatice cronice sau grase și un risc redus cu 49% de deces prin boli hepatice cronice.

Consumul oricărui tip de cafea a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta și de a muri de boală hepatică cronică, în comparație cu a nu consuma cafea, cel mai mare beneficiu fiind observat de persoanele care au băut cafea măcinată și au consumat 3 până la 4 căni pe zi.

Rezultatele confirmă studii anterioare privind beneficiile cafelei pentru sănătatea ficatului

„Această cercetare adaugă la ceea ce au descoperit studiile anterioare cu privire la beneficiile cafelei pentru sănătatea ficatului”, spune Omar Massoud, MD, dr., Șeful secției de hepatologie de la Cleveland Clinic din Ohio. Dr. Massoud nu a fost implicat în noile cercetări.

Un studiu anterior a constatat că, în comparație cu cei care nu beau cafea, persoanele care consumau 2 până la 3 cești de cafea pe zi aveau un risc redus cu 38% de deces prin cancer hepatic și un risc redus cu 46% de boli hepatice cronice; aceste cifre au crescut la 41% și, respectiv, la 71%, la persoanele care au băut 4 sau mai multe căni pe zi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata