Desi este de origine din Asia Centrala, catina este denumita si ginsengul romanesc deoarece are nenumarate beneficii asupra sanatatii oamenilor. Aceasta poate fi consumata de persoane de orice varsta, sub diferite forme, inclusiv suc de catina, astfel incat sa se poata profita de efectele sale si, in acelasi timp, sa poata fi consumata cu placere.
Care sunt proprietatile si beneficiile catinei?
Catina care este crescuta in solurile romanesti contine foarte multe substante nutritive, mai multe decat oricare alta planta naturala sau imbogatita. Astfel ca fructele de catina contin vitamine, minerale, flavonoizi si aminoacizi, microelemente si alte principii active datorita carora poate fi folosita in ameliorarea a numeroase afectiuni medicale.
Daca fructele de catina contin vitaminele A, B1, B2, C, PP, E si K, precum si acid folic, acid oleic si ulei volatil, pectine, glicozide, acid linoleic, carotenoide si ale astfel de substante, chiar si frunzele de catina sunt bogate in vitamina C, vitaminele E si A, tanin, carmol, celuloza, rezine, serotonina, melatonina.
Drept urmare, efectele benefice pe care le are asupra organismului sunt numeroase, de la antibiotic, antiinflamator si cicatrizant, pana la efect anticancerigen si combaterea radicalilor liberi, care afecteaza puternic starea de sanatate a organismului. Pe langa numeroasele minerale, catina este bogata si in acizi grasi esentiali, care nu pot fi sintetizati de organism.
Care sunt principalele efecte ale consumului de catina?
Prin urmare, consumul de catina este foarte benefic pentru oameni de toate varstele. Acestia se pot bucura de efectul vitaminizant si imunostimulator, datorita continutului ridicat de vitamina C si alte vitamine esentiale corpului uman.
Citeste si: Consumul de sucuri detox ține bolile departe şi ajută la îmbunătăţirea sănătăţii şi stării de bine
De asemenea, catina are efect depurativ si antioxidant, ceea ce contribuie la detoxifierea organismului si sustine lupta impotriva radicalilor liberi, avand totodata efect citoprotector, adica apara celulele de substantele toxice si nocive.
Catina este si un bun antibiotic si antiinflamator, natural. Drept urmare, poate fi folosita atat intern, cat si extern, sub forma de creme sau chiar in compozitia produselor cosmetice, doarece are si efect cicatrizant si emolient, care ajuta la inmuierea si refacerea pielii.
In concluzie, multiple probleme, de sanatate sau de natura cosmetica, pot fi tratate cu un singur ingredient, catina.