Emisiile de carbon sunt mai mari decât raportează țările

Oamenii de știință au declarat că au detectat un decalaj mare, egal cu ceea ce emit anual Statele Unite, între cantitatea de emisii de încălzire climatică raportată de țări și cantitatea pe care modelele independente o spun că ajunge în atmosferă.

Decalajul de aproximativ 5,5 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an nu apare deoarece orice țară face ceva greșit. Mai degrabă, datorită diferențelor dintre metodele științifice utilizate în inventarele naționale, țările raportează în conformitate cu acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice și metodele utilizate de modelele internaționale.

„Dacă modelele și țările vorbesc o limbă diferită, evaluarea progresului climatic al țării va fi mai dificilă”, a declarat Giacomo Grassi, autor al unui studiu privind decalajul și ofițer științific la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. „Pentru a rezolva problema, trebuie să găsim o modalitate de a compara aceste estimări.”

Decalajul de emisii, explicat în studiul publicat în revista lunară Nature Climate Change, ar putea însemna că unele țări vor trebui să își ajusteze reducerile de emisii. De exemplu, modelele de țară realizate de Statele Unite și alte națiuni arată mai mult teren forestier gestionat cu absorbție de carbon decât indică modelele independente. Studiul constată că estimările naționale, care permit definiții mai flexibile pentru acele terenuri, arată cu aproximativ 3 miliarde de hectare mai mult de teren forestier gestionat în întreaga lume decât în ​​modelele independente.
Riscul este că unele țări ar putea pretinde că pădurile gestionate absorb cantități mari de emisii și nu fac suficient pentru a reduce emisiile provenite de la mașini, case și fabrici.

„Suntem norocoși să avem acele resurse naturale de carbon”, a declarat Christopher Williams, expert în păduri la Universitatea Clark, pentru Washington Post, despre studiu. „Cu toate acestea, absorbția de carbon este un cadou de la natură, pentru care nu ajungem să ne luăm credit în lupta noastră împotriva schimbărilor climatice”.

În timp ce țările lucrează pentru a-și menține angajamentele de reducere a emisiilor ca parte a acordului de la Paris pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, discrepanța ar putea deveni o problemă mai mare.

Administrația Biden îndeamnă țările să își avanseze obiectivele de reducere a emisiilor înainte de discuțiile climatice ale ONU din Scoția în noiembrie. Conform Acordului de la Paris, țările își vor revizui progresele colective la fiecare cinci ani, un proces numit „Stocktake global” care va începe anul viitor.

Studiul a afirmat că sunt necesare lucrări suplimentare pentru a dezvolta ajustări specifice fiecărei țări, „însă țările care au folosit anterior un criteriu de referință incomparabil ar putea fi nevoie în cele din urmă să-și actualizeze ținta”.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata