Un milion de gospodării din România nu sunt conectate la cablu TV

Aproape 1 milion de gospodarii din România (circa 23%) nu sunt conectate la servicii de televiziune prin cablu, a declarat, marti, Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), in cadrul unui seminar pe tema televiziunii digitale.

“Statistica existenta la ora actuala ne arata faptul ca 23% din populatia României nu este conectata la servicii de retransmisie TV, in timp ce alte 5 milioane de persoane nu cumpara servicii de retransmisie TV”, a precizat Marinescu.

Seful ANCOM a adaugat ca angajamentul pe care România l-a semnat cu Uniunea Europeana in materie de televiziune digitala va avea data-limita de 1 ianuarie 2012, insa un prim termen este 1 august 2009, si reprezinta momentul pâna la care autoritatile de la Bucuresti trebnie sa implementeze textul de lege care reglementeze trecerea la transmisia digitala terestra.

“Ordonanta nr.181 din noiembrie 2008, care modifica Legea Audiovizualului din 2002, se afla, in prezent, la Parlament. Imediat ce aceasta va fi votata, va demara tranzitia de trecere de la sistemul analogic la cel digital.

Pentru inceput, vor fi scoase la licitatie doua multiplexe nationale pentru a se concretiza acest lucru, urmând ca, pâna la 1 ianuarie 2012, sa mai fie oferite inca patru astfel de multiplexe.

ANCOM estimeaza ca peste 95% din populatia României va beneficia de televiziune digitala, in ianuarie 2012”, a subliniat presedintele ANCOM.

Afirmatia oficialului a fost, insa, demontata de reprezentantii televiziunilor prezenti la dezbaterile organizate de catre nou-infiintata Asociatie pentru Comunicatii Digitale (ACD).

Ei considera ca derularea unui astfel de proiect privind digitalizarea la nivel national implica niste costuri mult peste posibilitatile financiare ale institutiilor media pe care le reprezinta.

“Sunt curios sa stiu cine va plati toata aceasta implementare si nevoia de acoperire nationala a televiziunii digitale chiar si la nivelul celor 23% din populatia saraca de care se amintea mai devreme”, a declarat reprezentantul unui post de televiziune.

În replica, Marius Fecioru, secretar de stat in cadrul Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCSI) a mentionat ca, la un moment dat, vor exista subventii de stat acordate celor care nu-si pot permite un abonament TV.

“Sunt convins ca piata si operatorii vor avea solutii pentru implementarea digitalizarii.

Exista solutii bazate pe legislatia europeana, iar cei 23% din patura saraca pot primi receptorul digital gratuit ca ajutor de stat”, a explicat Fecioru

Întrebat de unde vor fi alocati banii necesari pentru subventionarea celor aproape un milion de gospodarii, reprezentantul MCSI a spus ca din fondul de rezerva al Guvernului, insa a evitat sa vorbeasca despre o suma exacta.

Petre Dinca, consilier in cadrul Directiei Juridice a Consiliului National al Audiovizualului (CNA), nu crede ca televiziunea digitala va putea fi gratuita in România, intrucât “sistemul trebuie sa traiasca din ceva”.

La data de 1 august 2009, România trebuie sa aiba implementata legea care sa reglementeze tranzitia de la televiziunea in sistem analog la cea de tip digital.

În caz contrar, Comisia Europeana ar putea deschide procedura de infrigement la adresa Bucurestiului, in prima etapa fijnd vorba de transmiterea unei scrisori de atentionare autoritatilor române.

În prezent, OUG 181/25.11.2008 a trecut de Senat cu unanimitate de voturi, urmând sa ajunga in plenul Parlamentului pentru a primi girul final.

Procedura finala de vot va avea loc, cel mai probabil, dupa data de 1 august, intrucât parlamentarii sunt, deocamdata, in vacanta.

Potrivit celor mai recente date statistice ale ANCOM, in România exista 523 de furnizori/operatori de cablu, acestia furnizând servicii unui numar de 5,65 milioane de abonati.

Totodata, rata de acoperire a televiziunii prin cablu, la nivelul gospodariilor, este de 77,1%.

La nivel european, mai multe state au renuntat complet la transmisia analogica: Olanda, Norvegia, Finlanda, Suedia, Elvetia si Germania.

Cu toate acestea, Suedia a avut probleme ulterioare cu Uniunea Europeana, deoarece desemnase un singur operator care se ocupa de multiplexele de transmisie, acesta fiind controlat, exclusiv de stat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata