Cât de sălbatică a fost tranzacționarea Trezoreriei luna aceasta?

26

După cum au indicat strigătele de agonie ale fondurilor de acoperire macro și ale CTA-urilor, luna aceasta a fost, ei bine, nebună pentru piața Trezoreriei. Este incredibil ce poate face o mică criză bancară bruscă, nu-i așa?

În primul rând, câteva povești de fundal: O anomalie ciudată a pieței de obligațiuni din SUA este că titlurile de stat – probabil cea mai importantă piatră de temelie a sistemului financiar global – au fost mult timp una dintre cele mai opace zone.

În timp ce dealerii au raportat de mult timp toate tranzacțiile cu obligațiuni municipale, corporative sau de agenție în termen de cinci minute către Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare – care le colectează apoi în “Trace”, sau Motorul de raportare și conformitate a tranzacțiilor, și le difuzează public – titlurile de Trezorerie au fost mult timp exceptate.

Cu toate acestea, după ce un “flash rally” sălbatic din 2014 al Trezoreriilor a expus dureros cât de puțin văd chiar și autoritățile de reglementare pe această piață, datoria guvernamentală a SUA a fost încet-încet forțată să intre în Trace.

Și, cu puțin noroc, Trace a trecut de la raportarea săptămânală la raportarea zilnică a tranzacțiilor de trezorerie pe 13 februarie – exact la timp pentru criza bancară din această lună. Barclays a cercetat datele și este sălbatic.

Volumele nominale zilnice ale Trezoreriei au atins un vârf de 1,2 miliarde de dolari pe 13 martie – luni după ce Silicon Valley Bank s-a prăbușit – și volumele zilnice au ajuns în medie la 1 miliard de dolari.

Pentru a pune acest lucru în context, acesta este un spasm de tranzacționare chiar mai mare decât ceea ce am văzut la vârful panicii de piață declanșate de Covid în martie 2020.

Cea mai mare parte a acțiunii a fost în Trezoreriile cu scadența între trei și cinci ani și, așa cum v-ați aștepta, dominată de titlurile on-the-run.

Mai recent, volumele de tranzacționare a titlurilor de Trezorerie cu scadența în doi ani sau mai puțin au înregistrat o creștere bruscă a volumelor de tranzacționare – probabil ca urmare a creșterii speculațiilor cu privire la faptul dacă vârful ratelor dobânzilor a ajuns sau nu.

După cum probabil că v-ați aștepta, de asemenea, tranzacțiile “interdealer” – în principal firmele de tranzacționare de înaltă frecvență care intermediază vânzările de trezorerie între bănci – au dominat marea creștere a volumelor de tranzacționare din jurul datei de 13 martie.

Dar poate că cele mai interesante date se referă la spreadurile dintre cerere și ofertă.

În ultimii ani, s-a vărsat multă cerneală – reală și digitală – pe tema îngrijorărilor legate de lichiditatea pieței de trezorerie, o parte dintre acestea pe Alphaville.

Dar se pare că, în ciuda unei frenezii de tranzacționare care a depășit-o pe cea din martie 2020, spread-urile de cumpărare și vânzare nu au crescut aproape la fel de violent de data aceasta. După cum arată acest grafic Barclays, a fost mai mult o creștere lentă a spread-urilor bid-ask on-the-run de când lucrurile s-au liniștit după Covid.

A existat un salt mai pronunțat al spread-ului bid-ask în cazul trezoreriilor off-the-run, dar nici pe departe ceea ce am văzut în martie 2020 – când a fost literalmente în afara graficelor (Barclays).

Pentru referință, spread-urile off-the-run s-au lărgit cu peste 2 puncte de bază în cel mai rău caz.

Înseamnă acest lucru că piața de trezorerie nu este nici pe departe atât de decrepită pe cât au spus unii oameni? Probabil.

Dar datele – în special cele care cresc treptat diferențele dintre prețurile de cumpărare și cele de vânzare chiar și pentru titlurile de Trezorerie ultra-lichidate – arată de ce este nevoie de mai multă muncă pentru a consolida cea mai importantă piață financiară din lume.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online