De ce reducerile birocratice ale UE ar putea împiedica ambițiile de mediu

0

 

Unii oficiali ai UE se tem că un efort de reducere a birocrației ar putea lăsa companiile să se desprindă de eforturile lor de a atinge obiectivele climatice de la Paris.

Noile proiecte de reguli văzute de Financial Times ar face ca raportarea asupra impactului asupra climei să fie voluntară și nu obligatorie pentru companiile din UE, scrie Alice Hancock.

În acest an, a intrat în vigoare o actualizare a standardelor de raportare corporativă ale blocului, crescând numărul de companii acoperite de reguli. Acesta stabilește că întreprinderile trebuie să raporteze la un set de standarde, care vor fi stabilite în legislația ulterioară în acest an.

Potrivit proiectului de legislație, companiile nu vor trebui să dezvăluie eforturile de a se conforma cu Acordul de la Paris privind clima decât dacă compania le consideră „materiale” pentru activitățile sale.

Un grup consultativ de specialitate, EFRAG, a sfătuit obligativitatea raportării impactului asupra climei, în timp ce altele, cum ar fi condițiile de angajare, ar putea fi depuse conform unei evaluări a importanței lor făcută chiar de companie.

Dar Comisia Europeană pare să fi ignorat acest sfat și dorește să facă toate domeniile, inclusiv climatul, să facă obiectul unei „evaluări de materialitate”.

Schimbarea a stârnit neliniște în rândul oficialităților mai ecologice. Ei susțin că va fi mai dificil de urmărit efectul activităților întreprinderilor asupra climei. Instituțiile financiare ar avea, de asemenea, mai greu să țină cont de afacerile în care investesc pentru propria lor raportare financiară.

De asemenea, înseamnă că companiile își pot stabili propriile condiții atunci când vine vorba de decarbonizare, a spus un oficial al UE, așa cum s-a văzut la reuniunea anuală ExxonMobil de săptămâna trecută.

Mișcarea face parte din efortul mai amplu al Bruxelles-ului de a reduce birocrația, după ce președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a promis că va reduce cerințele de raportare pentru întreprinderi cu un sfert.

Un document difuzat săptămâna aceasta de Danemarca și Estonia a arătat că există sprijin în rândul statelor membre pentru impulsul anti-birocrație.

Dar într-o întorsătură ironică, schimbările înseamnă că munca pentru companii ar putea să nu scadă de fapt. Un director de la o mare firmă multinațională a spus că, deși ar putea exista mai puține raportări efective, „va necesita totuși aceeași cantitate de muncă pentru noi, deoarece trebuie să facem evaluarea pentru toți”.

Comisia a refuzat să comenteze această modificare. Acesta a spus că standardele „vor fi publicate pentru consultare publică cât mai curând posibil”.

 

Economia Germaniei s-a contractat cu 0,3% în primele trei luni ale acestui an, performanțe mai slabe decât estimarea inițială de creștere zero. Al doilea trimestru consecutiv de contracție a produsului intern brut înseamnă că cea mai mare economie a Europei se află în mod oficial într-o recesiune.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online