Reintrarea Regatului Unit în programul Orizont al UE este amenințată de o dispută de numerar

27

Acțiunea Regatului Unit de a se alătura programului de cercetare Horizon al UE, care se așteaptă să fie una dintre „câștigurile” timpurii ale recentului acord comercial cu Irlanda de Nord, este amenințată de o dispută pe bani.

Oamenii de știință din Marea Britanie spun că apartenența la programul de 95,5 miliarde de euro este vitală pentru cercetare și investiții în știință, dar Marea Britanie a fost blocată din 2021 din cauza unei dispute cu privire la comerțul post-Brexit din Irlanda de Nord.

Întrucât Londra și Bruxelles-ul salutând un nou capitol în relații după finalizarea cadrului Windsor privind acordurile comerciale cu Irlanda de Nord a fost finalizat săptămâna trecută, readmisia la Horizon părea probabilă.

Dar Regatul Unit susține că contribuția sa anuală la programul de șapte ani ar trebui redusă, deoarece intrarea sa târzie a diminuat valoarea profiturilor programului.

„Întârzierile UE din ultimii doi ani au avut un impact dăunător și de durată asupra cercetării și dezvoltării din Regatul Unit”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic. „Discuțiile privind calea de urmat vor trebui să reflecte realitatea financiară pe care am ratat-o ​​în doi ani din programul de șapte ani.”

Ca membri ai Orizont până în 2020, instituțiile britanice au primit granturi de cercetare în valoare aproximativ egală cu contribuția guvernului lor. Odată blocați din program, cercetătorii britanici ar putea participa la proiecte finanțate de Horizon, dar nu pot conduce, munca lor fiind finanțată direct de Londra.

Cu toate acestea, contribuția Regatului Unit la programele UE, cum ar fi Horizon, este stabilită în condițiile Acordului de comerț și cooperare Brexit.

Conform termenilor TCA, Regatul Unit trebuie să contribuie cu o sumă proporțională cu dimensiunea economiei sale, care este în jur de 18% din cea a UE, potrivit agenției de statistică Eurostat.

Se aștepta ca Marea Britanie să contribuie cu 15 miliarde de lire sterline pentru întregul program de șapte ani. Financial Times calculează că, conform TCA, taxa pro rata pentru anii rămași ai programului, care se încheie în 2027, ar putea ajunge până la 11 miliarde de euro – echivalentul a 9,7 miliarde de lire sterline – în funcție de momentul în care Regatul Unit se va alătura la Horizon. .

Nici Marea Britanie, nici Comisia Europeană nu ar confirma cifra. Dar reducerea contribuției Londrei ar implica redeschiderea TCA, lucru pe care Bruxelles-ul refuză să accepte.

Miniștrii britanici susțin că Bruxelles-ul ar trebui să încheie Marii Britanii un acord financiar corect.

Aliații lui Rishi Sunak, prim-ministrul, au confirmat că are în vedere să readucă Marea Britanie în Horizon, dar spun că este „sceptic” în ceea ce privește programul și i-au cerut ministrului științei George Freeman să analizeze un Plan B, bazat pe colaborarea globală.

Dar cadrele universitare cer să se reîntoarcă în program. Luna aceasta, 18 organisme de cercetare au emis o cerere comună pentru Londra și Bruxelles pentru a obține readmisia Marii Britanii „depășind rapid linia, punând capăt în cele din urmă impasului dăunător”.

Vivienne Stern, directorul executiv al Universities UK, care reprezintă sectorul, a spus că este „încântată” că încep discuțiile și că a înțeles că UE a acceptat „ajustări rezonabile” la costurile pentru Regatul Unit.

Peste 40 de țări sunt asociate cu Horizon, iar diplomații UE spun că trebuie să fie corecți cu alți membri târzii, cum ar fi Noua Zeelandă. „Pentru a modifica suma plății, ar trebui să redeschideți TCA. Este un nu merge”, a spus unul.

Argumente financiare similare vor încuraja negocierile pentru ca Marea Britanie să se alăture altor programe UE, cum ar fi Copernicus, un sistem de monitorizare a pământului prin satelit, și Euratom, organismul de energie nucleară.

Comisia a declarat: „La Consiliul de parteneriat UE-Regatul Unit din 24 martie, Comisia Europeană și guvernul Regatului Unit și-au reafirmat dorința de a exploata pe deplin potențialul TCA și de a maximiza potențialul relației dintre UE și Regatul Unit în moduri. care beneficiază ambele părți.”

Discuțiile sunt de așteptat să înceapă după Paște și urmăresc obținerea unui acord până în iunie.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online