Reducerea investițiilor guvernamentale au făcut Marea Britanie mai săracă

29

Nivelul scăzut al investițiilor guvernamentale din Marea Britanie a lăsat țara într-o stare „mai săracă” în comparație cu alte națiuni, cu paturi insuficiente de spital, legături de transport slabe și locuințe inadecvate, potrivit unui nou raport.

Investițiile publice din Regatul Unit au reprezentat în medie 2,5% din produsul intern brut pe an în acest secol, a declarat grupul de reflecție Resolution Foundation.

Aceasta este cu mult sub media de 3,7% pentru țările industrializate, iar Marea Britanie este în mod constant printre cea mai slabă treime a națiunilor OCDE, arată raportul.

James Smith, director de cercetare la Resolution Foundation și autor al raportului, a declarat: „Recordul Marii Britanii în ceea ce privește investițiile publice este unul de eșec pe termen lung.

„Nivelurile noastre de investiții sunt prea scăzute și prea volatile. În consecință, am rămas cu spitale copleșite, transport public deseori groaznic și o lipsă cronică de locuințe.”

Potrivit raportului, spitalele din Marea Britanie au mai puține paturi în raport cu dimensiunea populației țării decât toate țările avansate OCDE, cu excepția uneia, și mai puține aparate de imagistică prin rezonanță magnetică decât toate, cu excepția celor patru.

Cheltuielile de capital inadecvate ale guvernului au frânat economia Regatului Unit, prin legături slabe de transport public și congestie semnificativă, lucrătorii petrecând mai mult timp naveta decât cei din toate țările avansate ale OCDE, cu excepția a două, se spune.

Investițiile slabe au afectat și locuințele – stocul de case la prețuri accesibile în raport cu numărul de familii aproape înjumătățindu-se din anii 1980.

Acest eșec pe termen lung de a investi în transport, locuințe, asistență medicală și servicii locale „are consecințe clare în viața noastră de zi cu zi și a făcut Marea Britanie mai săracă”, concluzionează raportul.

Resolution Foundation a estimat că, dacă investițiile publice din Regatul Unit ar fi egalat media OCDE în ultimele două decenii, ar fi fost cu 500 de miliarde de lire sterline mai mare în prețurile actuale.

Raportul spune că cheltuielile totale de capital din Regatul Unit – atât private cât și publice – în raport cu dimensiunea economiei au fost constant sub cele ale altor țări industrializate timp de decenii, contribuind la stagnarea economică de la criza financiară din 2008.

Acesta a evidențiat modul în care planurile de investiții guvernamentale din Regatul Unit au fost adesea anunțate și apoi abandonate înainte de a fi implementate, ceea ce a dus la cheltuieli de capital extrem de volatile.

Drept urmare, guvernul, în medie, nu reușește să cheltuiască aproximativ 1 lire sterline din fiecare 6 lire sterline pe care intenționează să o cheltuiască.

Acest lucru reflectă stimulente politice și fiscale puternice pentru a reduce investițiile atunci când finanțele publice sunt sub presiune, potrivit Fundației Resolution.

„Trebuie să ne resetăm complet abordarea privind investițiile publice, rescriind cadrul fiscal al Regatului Unit pentru a elimina stimulentul puternic pentru Trezorerie de a reduce investițiile publice atunci când apar vești proaste”, a spus Smith.

Raportul a îndemnat guvernul să investească mai mult pentru a satisface nevoile viitorului, în special tranziția net zero, decarbonizarea necesitând investiții semnificative pentru a reînnoi sau înlocui infrastructura Regatului Unit.

Trezoreria a spus că, în ciuda „deciziilor dure pe care le-am luat pentru a stabiliza finanțele publice, menținem niveluri record de investiții de capital cu 600 de miliarde de lire sterline în următorii cinci ani”.

Acesta a evidențiat investițiile în „infrastructura critică”, inclusiv linia ferată HS2 și o centrală nucleară planificată la Sizewell, în estul Angliei.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online