Cine a inventat imprimanta cu jet de cerneală și de ce este atât de populară?

28

În tot mai multe locuințe, printre aparatele menite să ne facă viața mai ușoară, se găsește și o imprimantă. Acestea au început să facă parte tot mai mult din viața noastră în special în timpul pandemiei de coronavirus, când majoritatea dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă. De asemenea, juniorii familiei, atunci când sunt la școală, trebuie să facă numeroase proiecte, referate, și pentru aceasta au nevoie de imprimantă.

Cea cu jet de cerneală este foarte cunoscută, și de aceea am decis să îți vorbim puțin despre acest dispozitiv.

 

Există sau nu un inventator al imprimantei cu jet de cerneală?

 

Orice lucru care există pe această lume are și un inventator în spatele lui. Prin urmare, este și firesc sa te întrebi “cine a inventat imprimanta cu jet de cerneala?“. În mod surprinzător, nu avem un răspuns clar la această întrebare, pentru că numeroase companii cunoscute precum Canon, Epson sau HP își arogă acest merit. Ceea ce este însă sigur este faptul că acest concept a fost dezvoltat prima dată pe la începutul anilor 50. Deja la sfârșitul anilor 70 aceste echipamente se dezvoltaseră suficient de mult pentru a putea reproduce acele imagini digitale care erau generate de un computer.

Pentru că totuși ne plac datele exacte, în urmă cu 46 de ani a fost inventată această imprimantă. A fost nevoie de doar 12 ani, până în 1988, pentru ca aceasta să devină un articol care să poată fi folosit și acasă, și asta s-a datorat lansării de către Hewlett-Packard a cunoscutei imprimantei cu jet de cerneală DeskJet, care se comercializa atunci însă cu un preț de-a dreptul uriaș, de 1000 de dolari. Patru ani mai târziu, aceeași companie s-a făcut ”responsabilă” de lansarea celui mai popular model, LaserJet 4, prima imprimantă laser care avea o rezoluție de 600X600 dpi.

 

Și totuși, chiar nu există un inventator?

 

După cum spuneam ceva mai sus, sunt multe companiile care sunt implicate în arogarea acestui merit. Totuși, se pare că Ichiro Endo, cel  care a lucrat pentru Canon în Japonia ar fi cel care își poate asuma liniștit acest merit.

 

Avantajele imprimantelor cu jet de cerneală

 

Există multe avantaje de care te poți bucura atunci când vine vorba despre o imprimantă cu jet de cerneală. Pe cele mai cunoscute dintre ele ți le prezentăm și noi, în rândurile de mai jos.

 

Cost mic de achiziție

 

La ora actuală, dacă vrei să cumperi o imprimantă cu jet de cerneală, nu vei mai fi nevoit să scoți sume uriașe din buzunar, așa cum s-a întâmplat la lansarea lor. De fapt, acum au cele mai mici prețuri. Și veștile bune nu se termină aici. Dacă în urmă nu cu mulți ani în urmă calitatea printului când se foloseau aceste dispozitive nu era chiar una dintre cele mai bune, acum lucrurile s-au schimbat mult, dar nici prețurile nu au fost majorate atât de mult încât să nu ți le poți permite.

 

Calitate ridicată a imprimării

 

De fapt, chiar mai sus ți-am adăugat și un alt avantaj al acestor imprimante, și anume calitatea ridicată a imaginilor și a textelor tipărite cu ajutorul lor. Culorile sunt vii, de bună calitate, textul se înțelege ușor, ce ți-ai putea dori mai mult de la o imprimantă care nu este una scumpă?

 

Dimensiuni reduse

 

Știi desigur de imprimantele laser și dimensiunile acestora, unele deloc de neglijat. De aceea, printre alte avantaje pe care le au imprimantele cu jet de cerneală, se află și dimensiunile lor reduse. Chiar și în condițiile în care spațiul pe care îl ai la dispoziție nu poate fi considerat unul chiar foarte generos, tot vei găsi un loc pentru imprimantă, indiferent dacă este vorba despre propria casă sau locul de muncă!

 

Timp redus de imprimare

 

Știi cum se spune: time is money! Prin urmare, câteodată ai nevoie rapid de printarea documentelor sau imaginilor dorite. Și, dacă până acum nu te gândeai cât ai de așteptat până când se face trimiterea fișierului spre imprimare și apoi începerea printării, acum chiar ai nevoie ca totul să meargă mult mai repede. Din nou, imprimantele cu jet de cerneală se dovedesc a fi superioare din acest punct de vedere.

 

Dezavantajele imprimantelor cu jet de cerneală

 

Din păcate, există și unele puncte slabe ale acestor dispozitive, pe care ne face datoria să ți le aducem la cunoștință.

 

Prețul mai mare al cartușelor

 

Da, din păcate, costul cartușelor pentru imprimantelor cu jet de cerneală este unul destul de mare. Asta în condițiile în care totuși tehnologia a evoluat mult, iar costurile cartușelor au fost mult mai reduse. Măcar au avantajul că durează destul de mult, pentru că în caz contrar, acest dezavantaj ar fi fost unul mult prea mare pentru a-l putea ignora.

 

Viteză redusă de printare

 

In cazul imprimantelor cu jet de cerneală, viteza acestora de printare este sensibil mai mică decât în cazul celor laser. Dacă ai nevoie urgent să printezi o cantitate mare de documente, s-ar putea ca acest dispozitiv să nu exact ceea ce îți dorești. Cu toate acestea, calitatea imprimării este una deosebită, așa că ai putea trece totuși peste acest punct slab, nu crezi?

 

Se pot înfunda

 

Una dintre problemele cu care se confruntă imprimantele cu jet de cerneală se referă la înfundarea lor, iar vinovată în acest caz este cerneala. În acest caz poți apela la ajutorul specialiștilor, dar de regulă, în majoritatea cazurilor, este nevoie de înlocuirea cartușelor.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata