Traian Băsescu: Prima tranşă subvenţiilor pentru zootehnie de la 1 noiembrie, a doua în decembrie 2009

0

Prima transa a subventiilor pentru crescatorii de animale se va plati incepând cu data de 1 noiembrie, iar transa a doua urmeaza sa fie platita in luna decembrie, le-a spus presedintele Traian Basescu fermierilor adunati miercuri seara in fata Palatului Cotroceni.

“Vestea proasta deja v-au dat-o conducatorii vostri ca Guvernul a stabilit sa plateasca 15 lei la oaie si 200 la vita. Dar, din discutiile cu liderii vostri, am inteles dificultatile pe care le aveti datorita pretului scazut la lapte si la carne de anul acesta si datorita creditelor pe care le-ati anjagat la ferme.

Am discutat cu Guvernul, cu presedintele CEC si urmeaza sa discut in noaptea asta cu directoarea Fondului de garantare a creditului agricol in mediul rural. Va promit ca pâna in luna decembrie gasim solutii si pentru transa a doua”, a declarat seful statului, din mijlocul fermierilor.

Presedintele Basescu le-a spus oamenilor ca subventiile la animale nu se platesc de la Uniunea Europeana, ci de la bugetul de stat, iar in acest moment la buget nu sunt bani. “Eu vreau sa stiti o realitate si am venit sa o infrunt alaturi de voi. Nu are bugetul de stat bani acum. Cine v-a pacalit ca sunt bani de la Uniunea Europeana nu a fost cinstit cu voi. Subventiile la animale nu se platesc de Uniunea Europeana, ci de bugetul de stat.

Ca atare, singura solutie posibila este cea pe care v-au anuntat-o liderii vostri deja, iar pâna in luna decembrie sa primti banii prin alte formule si nu din bugetul de stat. Daca vreti sa acceptati, asta este, daca nu, nu avem alti bani.
Am o rugaminte la voi. Nu incercati sa demonstrati ce nu s-a intâmplat niciodata. Si in 2007 si in 2008 banii s-au platit in doua transe. Anul acesta, datorita situatiei dificile, se va incerca plata transei a doua in luna decembrie. Daca acceptati acest lucru, bine, daca nu, ramâne cum a stabilit Guvernul. Nu exista alta varianta”, a precizat Traian Basescu.

Seful statului a specificat ca prima transa a subventiei pentru crescatorii de animale se plateste pâna pe 15 noiembrie, iar in acest sens joi va fi publicata hotarârea de guvern in Monitorul Oficial si se vor transfera imediat banii de la bugetul de stat catre agentiile de plati din teritoriu. Platile efective vor incepe cu data de 1 noiembrie. Basescu a reiterat ca prima transa inseamna, in luna noiembrie, 15 lei la oaie si 200 de lei la vita.

Unul dintre fermieri l-a intrebat pe seful statului cine ii va da banii in decembrie daca Basescu nu va mai iesi presedinte. “El ma intreaba cine ii da daca nu ies presedinte. Pai o sa ies. Hai sa nu facem politica, eu incerc sa gasesc o solutie cu Guvernul care sa-i ajute pe crescatorii de animale”, a replicat presedintele. Traian Basescu i-a indemnat pe oameni sa se intoarca la casele lor si sa revina la Cotroceni miercurea viitoare, deoarece de-abia atunci vor primi un raspuns privind plata celei de-a doua transe a subventiei.

“Cred ca aveti multa treaba acasa. Raspunsul final nu poate fi decât miercuri, ne vedem miercuri din nou si nu mai mergeti in Piata Constitutiei si veniti aici. (…) Lasati sa gasim o solutie care sa va ajute, nu o poveste. (…) Încerc sa va ajut, dar nu puteti avea un raspuns decât miercuri, sunt multe institutii sa se puna cap la cap. Nu Presedintia rezolva problemele, eu le pot infuenta si am obligatia sa gasesc o solutie intre ce poate Guvernul si ce aveti voi nevoie…

Am tinut sa vin in fata voastra nu ca sa va mint, ci ca sa stiti ca aveti presedinte care se ingrijeste de voi”, a afirmat seful statului. Presedintele Traian Base scu a primit, miercuri dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni, o delegatie a reprezentantilor fermierilor, care au protestat la sediul Administratiei Prezidentiale. Peste 1.000 de fermieri au protestat in cursul zile i, la Palatul Cotroceni, fata de neplata subventiilor pentru cresterea animalelor, la ovine si caprine, dupa ce au esuat negocierile purtate de acestia cu oficiali de la Ministerul Finantelor si Ministerul Agriculturii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata