De ce ai nevoie de consultanță tehnică pentru aplicația ta software

https://www.freepik.com/
20

Dacă intenționezi să dezvolți un proiect sau o aplicație software, unul dintre principalele aspecte la care ar trebui să te gândești este legat de partea de consultanță tehnică. Cu alte cuvinte, ai nevoie de profesioniști care să te ajute să înțelegi mai bine aspectele tehnice. 

 

Și chiar dacă ai deja cunoștințe și o idee destul de clară în legătură cu proiectul tău, nu pierzi nimic dacă alegi să discuți cu alți experți în domeniu despre aspectele care te preocupă. O a doua opinie te poate ajuta să-ți dai seama de eventuale aspecte pe care poate le-ai pierdut din vedere. 

 

Și pentru că partea de consultanță tehnică este un aspect deosebit de important, iată câteva detalii pe care să le iei în considerare când vine vorba de acest aspect. 

Ce presupune. mai exact, consultanță tehnică atunci vine vorba de o aplicație software?

 

Consiliere privind alegerea tehnologiei potrivite pentru aplicația sau proiectul tău. Iar opțiunea recomandată trebuie să fie însoțită și de o serie de argumente. De exemplu, un consilier tehnic îți poate recomanda să dezvolți o aplicație folosind PHP deoarece este suportat de toate serviciile de găzduire, are compatibilitate cu tehnologiile CMS (precum Drupal, WordPress, Magento, Joomla, PrestaShop, Opencart) și, la rândul său, acceptă o varietate de baze relaționale. 

 

Un alt aspect poate fi legat de combinarea tehnologiei de dezvoltare cu diverse framework-uri. Un consultant tehnic poate să vină cu astfel de recomandări. 

 

Consultanță privind specificațiile aplicației. De regulă, tu ești cel care stabilește cerințele proiectului, dar sunt anumite aspecte tehnice asupra cărora un mai bun control îl are echipa de dezvoltare. 

 

De exemplu, tu vrei o soluție de e-learning pe care să poți uploada suport informațional de tip text și video. Însă, un consultant tehnic poate veni cu alte propuneri ajutătoare precum un sistem de rating al informației, posibilitatea cursanților de a comunica între ei printr-un modul de chat sau de a adresa întrebări mentorilor. 

 

Pe de altă parte, tot în etapa de consultanță se stabilește exact ce vor include serviciile pe care le oferă echipa de development. Iar un alt aspect pe care este recomandat să nu-l pierzi din vedere este partea de mentenanță. Trebuie să știi cine se va ocupa de proiectul tău, după  ce s-a încheiat etapa de dezvoltare și implementare.

De regulă, echipa care acoperă primele părți este cea care asigură mentenanță. Ca să nu mai vorbim de faptul că întotdeauna ai nevoie de update și de specificații noi. 

 

Modalitate de organizare a echipelor de dezvoltare software. Peste tot se vorbește despre metodologia și principiile Agile. Dar acest concept este unul destul de complex, dar care se numără printre opțiunile de top deoarece permite o adaptare rapidă la schimbarea atât a Product Ownerului, cât și a echipei implicate. Dacă nu ești familiar cu concepte precum Sprint, Daily Scrum sau Sprint Retrospectives, cu siguranță vei deveni. 

 

Toate aceste etape sunt special gândite pentru a te ține la curent în legătură cu stadiul în care se află proiectul tău. Astfel, dacă la rândul tău lucrezi pentru un client (și ai ales să externalizezi o parte a proiectului sau chiar întreg procesul) vei putea să informezi corect clientul în legătură cu termenul de livrare. 

 

Iar dacă această manieră de lucru îți este deja familiară, tot ce rămâne de făcut este să urmărești dacă flow-ul de lucru se respectă. 

 

Numărul de oameni implicați (aka. echipa de dezvoltare). De regulă, dacă se lucrează pe baza metodologiei Agile, sunt implicate cel puțin trei persoane, în afară de Scrum Master și de Product Owner. Însă, această discuție o poți avea în timpul unei sesiuni de estimare realizată de către echipa de consultanță. 

 

În funcție de numărul de persoane implicate și de experiența acestora, poți stabili și modalitatea de plată (de exemplu, pe oră, pe task, pe proiect etc). 

 

Timp de livrare. Ritmul de lucru al fiecărei echipe de dezvoltare este diferit. Iar el depinde de experiența developerilor implicați în proiect, de complexitatea aplicației și de prioritizarea activităților de lucru din partea echipei. Discutând cu un consultant tehnic vei obține estimările de care ai nevoie, astfel încât să știi când să te aștepți la sesiunile de release. 

 

Un ultim aspect pe care ne dorim să-l punctăm este faptul că de cele mai multe ori, partea de consultanță tehnică este inclusă printre serviciile unei companii de software development. Dar sunt și cazuri în care trebuie să o soliciți. 

 

Iar în cazul în care ai deja un proiect sau o aplicație, recomandarea este să ceri o astfel de consultanță pentru a vedea ce poți îmbunătăți, astfel încât să oferi clienților tăi o experiență superioară. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata