7 recomandări de autori români pe care îi poți citi în pandemie

În perioadele de criză, oamenii se confruntă cu schimbări majore ale stilului de viață. Una dintre cele mai vizibile modificări observate în timpul pandemiei a fost modul în care citim. Potrivit experților din industrie, în ciuda unui an tumultos pentru edituri și librării, românii s-au dedicat lecturii în această perioadă, cărțile recăpătându-și rolul de balsam pentru suflet. 

Află în continuare care sunt recomandările noastre pentru autori români pe care îi poți citi în pandemie. 

  • Alexandru Mitru

Prozatorul și dramaturgul Alexandru Mitru (pseudonim al lui Alexandru Pârâianu), s-a născut la 6 noiembrie 1914, la Craiova. Opera lui reinterpretează în viziune proprie mituri românești inspirate din folclor și documente scrise. Considerate drept ”exemplare” prin calitățile artistice și de expresie, scrierile lui Alexandru Mitru se caracterizează printr-un stil oral simplu și direct, amintind tradiția povestitorilor moldoveni. Printre cele mai apreciate opere ale scriitorului se numără Legendele Olimpului (în două volume: Zeii și Eroii), un ciclu de povești inspirate din miturile grecilor. Aceste legende au jucat un rol însemnat în apropierea publicului tânăr din România de bazele gândirii și de istoria mitică a Greciei Antice. 

  • Adina Rosetti

Este scriitoare și jurnalistă. Absolventă de economie și de cursuri post-universitare de jurnalism, Adina Rosetti a devenit cunoscută în special în 2014, odată cu publicarea cărții pentru copii ”Domnișoara Poimâine și Joaca de-a Timpul”. Cartea a fost premiată ca fiind ”Cea mai frumoasă carte pentru copii și tineret”, în cadrul galei ”Cele mai frumoase cărți din România”. 

  • Radu Tudoran

Pe numele adevărat Nicolae Bogza, autorul a preferat pseudonimul Radu Tudoran pentru cărțile pe care le-a publicat. A fost lingvist, traducător și prozator, fratele mai mic al muzicianului Alexandru Bogza și al scriitorului Geo Bogza. Este cunoscut datorită unor romane de mare succes, printre care ”Un port la răsărit”, ”O lume întreagă”, dar și numeroase impresii de călătorie. Romanul ”Toate pânzele sus”, apărut în 1954, a fost îndrăgit atât de copii cât și de părinți și a fost ecranizat în 1976 de Televiziunea Română. 

  • Gellu Naum

Este considerat cel mai important scriitor român al curentului suprarealist și unul dintre marii reprezentanți ai acestuia pe plan european. Eseist, poet, dramaturg și prozator român, Gellu Naum este părintele celebrului Apolodor, personajul căruia i-a dat viață în mai multe cărți de poezie pentru copii. 

  • George Coșbuc

Poet, critic literar, scriitor și publicist, George Coșbuc este autorul unor poezii care aparțin patrimoniului cultural român. Operele sale îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române. A dus o continuă activitate de educare a țăranilor, scoțând în același timp în evidență partea solară, idilică a sufletului țăranului român. Cele mai cunoscute poeme ale sale se încadrează într-o viziune unitară, alcătuind o monografie epico-lirică a satului românesc. În creația sa se regăsesc natura românească, muncile câmpești, datinile și tradițiile poporului, erotica românească, experiența războiului dar și alte momente importante din istoria românilor. 

  • Elena Farago

Autoarea celebrelor poezii ”Cățelușul șchiop”, ”Gândăcelul”, ”Cloșca”, și ”Motanul pedepsit”, Elena Farago s-a născut în 1870. La 12 ani a rămas orfană de mamă, iar la 17 și de tată. A fost nevoită să se angajeze, iar destinul a trimis-o în casa lui I. L. Caragiale, unde a lucrat ca guvernantă. A avut astfel șansa să se familiarizeze cu literatura clasicilor și, de asemenea, l-a cunoscut pe Francisc Farago, cel care urma să îi devină soț. 

  • I. L. Caragiale

Considerat a fi cel mai mare dramaturg și unul dintre cei mai importanți scriitori români, I. L. Caragiale a fost nuvelist, pamfletar, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist. Opera lui cuprinde teatru, nuvele și povestiri, momente și schițe, publicistică, parodii și poezii. Caragiale este întemeietorul teatrului comic românesc, precum și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata