Internetul este lipsit de sens, salvarea este numai în cărţi

Scriitorul american Ray Bradbury este de parere ca Internetul e lipsit de semnificatie, nu e ceva real iar salvarea vine din carti.

La rândul sau, laureatul Premiului Nobel pentru literatura, Saul Bellow, era de parere ca informatia continuta in mass-media are in realitate putina valoare iar mass-media pot face foarte putin pentru a ne invata sa citim evenimentele.

“În urma cu câteva saptamâni m-au chemat cei de la Yahoo. Vroiau sa posteze on line o carte de-a mea. Stiti ce le-am spus? În infern cu voi si cu Internetul!”, a afirmat Ray Bradbury, citat de revista italiana Panorama.

Autorul distopiei “Fahrenheit 451” nu are o noua carte in curs de publicare.

Daca a revenit la a vorbi cu mass-media o face pentru noua sa campanie: salvarea Bibliotecilor Publice din districtul Ventura, o zona aflata la circa 80 km de Los Angeles, care risca sa fie inchise din cauza unui puternic deficit.

“Cred in biblioteci deoarece multi studenti nu au bani. Atunci când am absolvit liceul, era epoca Marii Depresiuni si nu aveam bani.

Nu am putut sa merg la colegiu, astfel ca m-am dus la biblioteca de 3 ori pe saptamâna timp de 10 ani”, a explicat el.

Web-ul nu ar putea asuma oare aceeasi functie ca si bibliotecile, cu alte cuvinte sa raspândeasca cunoasterea pe gratis?

În opinia lui Bradbury, raspunsul este nu, deoarece Internetul este o mare distractie. Nu are semnificatie, nu este ceva real, ca o carte.

Bradbury are despre web aceeasi consideratie pe care o nutreste fata de televiziune.

Vorbind despre romanul sau “Fahrenheit 451”, care imagineaza o lume in care cartile sunt aruncate in foc pentru “binele societatii”, el a declarat adesea ca este vorba de o carte impotriva televiziunii si impotriva riscurilor de omologare a culturii televizate.

“Distractie”, “omologare”. Despre acestea vorbea si scriitorul Saul Bellow, laureat al Premiului Nobel pentru literatura in 1976.

Într-un articol cu titlul “O insuportabila stare de frustrare”, autorul (decedat in 2005) se intreba: in ce mod un narator se poate impune atentiei omului contemporan, având in vedere ca de acum “am invatat sa ascultam si sa nu ascultam, sa fim prezenti si absenti in acelasi timp?”.

Situatia priveste pe oricine navigheaza in retea. Câti oare citesc acest articol intre un mail, o reuniune si doua rânduri aruncate pe chat?, se intreaba Panorama. Bellow a mentionat ziare si TV.

A vorbit despre cantitate. “În oricare zi a saptamânii, The New York Times contine mai multe informatii decât ar fi putut obtine un contemporan cu Shakespeare pe parcursul intregii vieti”.

A vorbit totodata si despre calitate. “Exista persoane care sunt convinse ca supraabundenta de informatii continute in New York Times sau in oricare alt cotidian sau revista are in realitate putina valoare.

Exista si observatori autorizati care sustin teza potrivit careia ziarele nu le dau deloc americanilor o reprezentare reala a lumii”. Bellow crede ca lucrul pe care oamenii il cauta in prezent in televiziune este distractia sub forma de realitate.

În final aceasta distractie ne captiveaza pe toti si anuleaza capacitatea noastra de atentie.
“Mass-media prin tehnologia lor misterioasa pot face foarte putin pentru a ne invata sa citim evenimentele.

Fac parte si ele din excitatia pe care o genereaza.
Nu sunt in masura sa faca lumina asupra enormitatilor despre care relateaza”, spune Bellow.

În articolul sau el nu vorbeste despre web. Dar cum sa nu compari toate acestea cu informatia care circula in retea?

În final, autorul face bilantul si revine la carte.
“Scriitorul nu poate opri pe cer soarele distractiei, nici sa separe apele si nici sa loveasca roca pâna când va tâsni apa.

Poate insa, in anumite cazuri, sa se interpuna intre nebunii distrati si distractiile lor si o poate face deschizând larg o alta lume in fata ochilor lor, pentru ca sarcina artei este crearea unei noi lumi”.

Aceasta este, potrivit lui Bellow, deosebirea dintre TV, ziare si vocea unui scriitor exprimata intr-o carte.
Mai mult ca sigur ca Bradbury ar subscrie cuvânt cu cuvânt la aceasta opinie, incheie Panorama.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata