Ce să faci înainte de vacanță pentru a te putea relaxa fără griji

50

Ți-ai luat zile libere și ți-ai ales destinația? Pentru a te putea relaxa în vacanță, ar mai fi câteva lucruri pe care să le iei în calcul înainte de plecare. Vezi mai jos care sunt acestea.

 

Sună la bancă

 

În special dacă pleci în celălalt colț al țării sau în străinătate este indicat să vorbești cu un reprezentant al băncii la care ai cont. În caz contrar, riști blocarea cardului pe fondul activităților „suspecte”; de exemplu, dacă tu locuiești la Giurgiu și deodată apar tranzacții în Baia Mare.

 

La fel de important este să te asiguri că ai fonduri pe card și că îți iei și o sumă cash pentru situații de urgență.

 

Oferă detalii despre vacanță familiei și/sau prietenilor

 

Pentru situații de urgență este bine să explici planurile de vacanță apropiaților. De exemplu, în ce perioadă pleci în vacanță, în ce stațiune mergi și la ce hotel plănuiești să te cazezi.

 

Totodată, poate fi o idee bună să transmiți datele tale GPS unui apropiat pentru a putea fi localizat. Acest lucru este cu atât mai util dacă petreci vacanța la munte.

 

De asemenea, este indicat să te interesezi de o asigurare medicala privată. Dacă un abonament medical clasic îți oferă acces la servicii medical doar în România, având o asigurare privată te poți bucura de protecție medicală inclusiv în străinătate. 

 

În plus, în cazul necesității unui consult medical de specialitate, asigurarea îți acoperă atât diagnosticul, cât și tratamentul.

Vorbește cu reprezentantul companiei de telefonie mobilă

 

Dacă ai abonament pentru telefon, este momentul să vorbești cu un reprezentant despre ofertele de roaming, dacă mergi în străinătate.

 

De asemenea, dacă îți faci vacanța în țară, te poți interesa de acoperirea mobilă la internet.

Pregătește-ți casa

 

Dacă stai în vacanță mai mult de o săptămână (însă este indicat și dacă stai mai puțin), este bine să oprești apa, eventual și gazul și curentul electric. Astfel, te vei proteja de eventualele probleme care ar putea apărea și vei face economie.

 

Scoate din priză televizorul, computerul, routerul și alte electrocasnice sau dispozitive legate la rețeaua electrică. Nu uita de centrală, aer condiționat și veioze.

 

Tot înainte de a pleca în vacanță este important să te asiguri că ai o asigurare pad valabilă. Încheierea sa este obligatorie și te va proteja împotriva unor dezastre naturale precum alunecări de teren, inundații și cutremure.

 

Nu uita de curățenie

 

Deși curățenia este ultimul lucru la care te gândești înainte de vacanță, este bine să te ocupi de acest lucru. Astfel, la revenirea din concediu casa va fi curată și vei evita să te confrunți cu mirosuri de alimente putrezite, rufe care așteaptă să fie spălate etc.

 

În ceea ce privește alimentele, mănâncă ce se poate consuma, dă altora sau aruncă alimentele perisabile. De asemenea, asigură-te că ai scos vasele din mașina de spălat, ai dus gunoiul și ai curățat chiuveta.

 

Confirmă rezervările

 

Verifică și confirmă rezervările pentru zbor (dacă este cazul), hotel, restaurant, închiriere de mașină (dacă este cazul) și alte servicii planificate pentru vacanță. Cu siguranță nu îți dorești surprize odată ce ai ajuns la recepție după un drum de zece ore.

 

Poți chiar să scoți la imprimantă rezervările, confirmările și numerele de contact ale furnizorilor de servicii.

 

Verifică vremea

 

Deși pare evident, multă lume sare peste acest pas. Este important să știi cum va fi vremea la destinație, precum și care vor fi condițiile meteo de acasă odată ce ai revenit din vacanță.

 

În funcție de acestea, îți vei pune la pachet haine suplimentare.

 

Roagă un prieten sau vecin să aibă grijă de casă

 

Reclamele din poștă sau de la ușă, diverse abonamente vor indica necunoscuților că nu ești acasă, astfel existând un risc mai mare de spargere. Spune-le vecinilor că pleci în vacanță și dă-le numărul tău de telefon.

 

Cumpără bilete online pentru atracțiile turistice aglomerate

 

Dacă vezi că poți cumpăra bilete la muzeu sau la grădina zoologică înainte de a pleca în vacanță, poate fi o idee bună să faci acest lucru. Unele zone turistice sunt atât de aglomerate, încât rezervările trebuie făcute cu două-trei săptămâni înainte.

 

În plus, dacă îți iei biletele din timp, te poți bucura de un mic discount și sari peste cozile lungi de turiști.

 

Încuie ușile și ferestrele

 

Înainte de pleca de acasă, mai poți face un ultim tur al locuinței pentru a te asigura că ușile sunt încuiate, ferestrele închise iar draperiile trase. Dacă faci acest pas, vei avea mai multă liniște în vacanță.

 

În cazul în care ai un sistem de alarmă, este momentul să îl activezi. Poți chiar anunța compania că vei pleca în vacanță, eventual să stabilești un prieten sau vecin în cazul unei urgențe.

 

Vacanța este perioada din an așteptată de toată lumea. Îți permite să te relaxezi și să îți încarci bateriile. Dacă ești atent asupra aspectelor de mai sus, vacanța ta va fi una mai plăcută și mult mai relaxantă.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News