Deputaţii din Comisia de muncă au scăzut penalizările pentru pensionarea anticipată

Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă prin diminuarea acestuia cu 0,65% pentru fiecare lună de anticipare, au decis miercuri, 2 iunie, deputaţii din Comisia de muncă.

Amendamentul adoptat de Comisie a fost formulat la alin.4 al art.65 de către independentul Marian Sârbu care a precizat că un astfel de procent este „un compromis” între propunerile opoziţiei, care vizau penalizări de 0,5% pentru fiecare lună de anticipare, şi varianta Guvernului, care prevedea penalizări de 0,75%.

Varianta Executivului a stârnit, în timpul dezbaterilor, o serie de critici din partea deputaţilor PSD+PC şi PNL.
Sunt oameni care trăiesc în condiţii dificile şi nu trebuie pedepsiţi pentru că s-au îmbolnăvit„, a spus preşedintele Comisiei de muncă, liberalul Victor Paul Dobre.

La rândul său, social-democratul Ioan Cindrea a susţinut că penalizările de 0,75% propuse de Guvern pentru fiecare lună de pensionare anticipată reprezintă un abuz al statului.

„Peste o săptămână procesul de pensionare anticipată se stopează. Deci să nu facem un genocid”, a adăugat deputatul PSD, Dan Mircea Popescu.

În cele din urmă, deputaţii au votat propunerea independentului Marian Sârbu ca penalizările să fie de 0,65% pentru fiecare lună de anticipare.

Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit prin diminuarea acesteia cu 0,65% pentru fiecare lună de anticipare până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”, se arată în amendamentul adoptat de comisie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata