Problema dependenței de jocuri de noroc trebuie tratată cu seriozitate

0

Chiar dacă România se încadra în media europeana (0.5% – 2%) în ceea ce privește procentul persoanelor care se confruntă cu probleme legate de jocuri de noroc în urmă cu doi ani, (numai 0.6% din populația țării noastre se confruntă cu aceste probleme conform unui studiu realizat de GFK în 2016), fondatorii asociației Gameslot, care apără interesele jucătorilor, au demarat o campanie care are ca scop interzicerea jocurilor de noroc în capitală.

Astfel, Bucureștiul a devenit a doua capitală europeană după Bratislava care merge în această direcție. Dependența de jocuri de noroc nu este recunoscută ca fiind o boală în sistemul medical românesc, iar statul nu pare să ia măsuri pentru a-i proteja pe oameni de acest pericol.

Unicul program de acest gen de la noi din țară, Joc Responsabil, nu a reușit să-i ajute în mod real pe cei care se confruntă cu probleme din cauza jocului, spun reprezentanții Gameslot, iar faptul că industria jocurilor de noroc duce în jur de 500 de milioane de Euro anual către bugetul de stat îi face pe cei care au puterea să ia măsuri să nu facă nimic în acest sens. Totuși, pe lângă acele încasări și numărul locurilor de muncă create, există multe efectele secundare.

Banii care ajung la bugetul de stat sunt niște banii extrem de scumpii cu niște efecte devastatoare asupra populației. Nimic nu poate fi mai ticălos, decât să te bucuri că vin niște bani la bugetul de stat pe seama unor oameni bolnavi.

În ceea ce privește decizia noastră de a începe campania de strângere de semnături, ea a avut la baza o serie de elemente, care împreună au condus la ideea că fiind cea mai bună soluție atât pentru cetățenii Bucureștiului cât și pentru bugetul de stat.” au declarat fondatorii asociației Gameslot pentru replicaonline.ro.

Problema jucatului nu este caracterizată ca fiind o dependență în adevăratul sens al cuvântului, ci mai de grabă o tulburare de control a impulsului, care este reprezentată de un episod maniac izolat. În această vară însă, deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, a solicitat includerea ludomaniei în categoria bolilor psihice.

Deputatul i-a comunicat ministrului sănătății faptul că Organizației Mondiale a Sănătății recunoaște dependența de jocuri de noroc ca fiind o boală psihică.

„Dacă am analiza efectele sociale ale dependenței de jocurile de noroc pentru populația din România, am putea cu ușurință constata că tinerii dependenți de aceste jocuri ajung foarte repede să abandoneze școala, să risipească toată agoniseala făcută de familiile lor sau chiar să ajungă în pragul suicidului, cum a fost și cazul unui tânăr argeșean care s-a sinucis din această cauză.” a declarat Dumitru Mihalescul.

Îți plac jocurile de noroc? Vrei să ai șanse mai mari de câștig decât la păcănele? Află mai multe despre jocul de poker online pe PariuriX – site-ul comunității pariorilor din România care promovează jocul responsabil!

Medicii din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași spun că jocul patologic de noroc este o afecţiune biopsihosocială complexă ce poate avea repercusiuni devastatoare asupra individului și a familiei acestuia.

Medicii ieşeni spun că persoanele dependente de jocuri de noroc sau pariuri sportive nu se pot abține de la această activitate chiar și dacă sunt conștiente că asta le face rău, simțind o nevoie nesfârșită de a-și satisface plăcerea, care se poate traduce prin setea de adrenalină și savurarea sentimentului de risc.

Foarte mulți dintre jucătorii patologici neagă faptul că ar avea o problemă în acest sens și refuză să apeleze la ajutor. Totuși, o parte dintre dependenții de jocuri de noroc recurg la ajutorul specialiștilor, însă în momentul de față nu există o cifră oficială exactă care să releve numărul jucătorilor care se confruntă cu această problemă. Un lucru este însă cert: numărul sălilor de jocuri din țară este într-o continuă creștere, iar acestea sunt din ce în ce mai pline.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata