Trucuri simple pentru păstrarea îndelungată a alimentelor și a băuturilor

3

 Ne aflăm în pragul toamnei și gospodinele au început deja să conserve fructe sub formă de compoturi, gemuri și legume pentru diferite sosuri sau amestecuri. Pentru a putea consuma în anotimpul rece – și chiar în primăvară – ingredientele necesare pentru mâncăruri gustoase, este necesar să cunoaștem câteva secrete.

Păstrarea pentru perioade îndelungate a diverselor alimente și băuturi înseamnă că, la un moment dat în viitor, vom avea parte de un semnificativ aport de vitamine și minerale din fructele și legumele conservate acum. În aceste condiții, devine important să ne folosim de unele metode simple, precum cele prezentate mai jos.

Modul de ambalare

Una dintre modalitățile clasice de a păstra alimente conservate este stocarea acestora în borcane și sticle care au fost în prealabil bine spălate și sterilizate fie prin fierbere, fie prin depunere pentru câteva minute în cuptorul fierbinte. Putem utiliza accesorii create special – precum dopuri pentru sticle de la depozitul de ambalaje, de exemplu – pentru a ne asigura o producție de calitate.

Procesul de conservare poate fi realizat prin utilizarea unei soluții de sare (pentru anumite tipuri de legume), soluții bazate pe oțet sau pe zahăr (în gemuri și compoturi). Motivele pentru care borcanele, ale căror capace au fost bine strânse în prealabil, sunt fierte la foc mic și apoi lăsate apoi să se răcească treptat sunt:

  • crearea unui mediu fără aer în interiorul borcanului;
  • distrugerea microorganismelor dăunătoare, fiind inhibată și dezvoltarea enzimelor.

Obținem astfel un mediu care împiedică dezvoltarea bacteriilor, ceea ce face ca legumele sau fructele să se păstreze intacte chiar și pentru 3-4 ani.

Motivul pentru care sticla este, probabil, cel mai bun material pentru păstrarea alimentelor este că, în pofida sensibilității la șocuri mecanice sau termice, nu permite interacțiunea dintre mediul înconjurător și conținut, iar materialul în sine nu acționează asupra conținutului – așa cum se întâmplă în ambalajele de plastic.

Depozitare în condiții de temperatură și umiditate controlate

Un alt truc pentru a reuși păstrarea îndelungată a alimentelor conservate este păstrarea la temperaturi scăzute, în medii uscate și departe de lumina soarelui. Motivul este cât se poate de simplu: lumina naturală, umiditatea și temperatura ridicată sunt ingredientele perfecte pentru dezvoltarea vieții. Bacteriile și alte microorganisme se pot dezvolta rapid, nu neapărat în prezența oxigenului, cât mai ales dacă sursa de nutrienți are un pH neutru sau ușor alcalin. De aceea, în procesul de conservare al alimentelor, se folosesc soluții pe bază de oțet, pentru că aciditatea acestuia inhibă dezvoltarea florei bacteriene.

Congelarea

Este una dintre cele mai simple și eficiente metode de conservare a alimentelor, cu efecte minime asupra conținutului de nutrienți sau a gustului. Congelarea previne dezvoltarea microorganismelor și încetinește activitatea enzimelor care provoacă degradarea alimentelor. Unele fructe și legume pot fi chiar scufundate pentru o perioadă scurtă de timp în apă fiartă pentru a inactiva complet enzimele înainte de a fi congelate.

Este metoda ideală pentru conservarea cărnurilor – pierderea de nutrienți este aproape nulă, spre deosebire de legume sau fructe unde unele vitamine (B și C, în mod special) se pot pierde în proporție de 20-25%.

Deshidratarea

Este una dintre cele mai vechi metode folosite pentru conservarea anumitor tipuri de alimente, prin utilizarea căldurii sau a unui flux de aer cald pentru reducerea conținutului de apă. Umiditatea scăzută previne dezvoltarea microorganismelor și degradarea alimentelor.

Deshidratarea este una dintre cele mai eficiente metode de conservare, deoarece alimentele își păstrează intact conținutul de nutrienți, sunt ușor de păstrat pentru perioade lungi de timp, nu sunt necesari compuși chimici adăugați pentru eficiența conservării și implică cele mai mici costuri legate de preparare și păstrare. Procesul de deshidratare poate fi unul de lungă durată, gustul și aspectul alimentelor putând suferi schimbări notabile, iar conținutul caloric al unor astfel de alimente este mai ridicat decât al celor care și-au păstrat conținutul de apă.

Experiența i-a învățat pe oameni ce alimente sunt mai ușor degradabile și care sunt metodele ideale pentru a le conserva. Astfel, în majoritatea situațiilor, trucurile simple, știute de bunici de la strămoșii lor, sunt cele mai eficiente căi prin care ne putem asigura de păstrarea îndelungată a calității alimentelor conservate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata