Isărescu: Rămânem într-o arie mare de incertitudine privind inflaţia

Evoluţia inflaţiei în România se va menţine într-o situaţie de mare incertitudine, cu toate că incertitudinile de pe plan politic au dispărut, a apreciat vinerii (5 februarie 2010) guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„Rămânem într-o arie mare de incertitudine, cu toate că am scăpat de incertitudinile politice, a fost elaborat şi programul de guvernare, s-a stabilit relaţia cu FMI. Cu toate acestea, incertitudinea rămâne mare”, a spus guvernatorul Mugur Isărescu, care a prezent Raportul trimestrial asupra inflaţiei. Potrivit lui Isărescu, anticipaţiile inflaţioniste au acţionat contradictoriu la începutul acestui an, „ceea ce ne-a determinat să ne schimbăm previziunile”.

„Am refăcut calculele. Previziunile noastre sunt într-o anumită măsură schimbate în ceea priveşte ţinta pentru 2010. Probabil că vom avea o rată a inflaţiei destul de mare pe luna ianuarie şi, probabil, aceasta va influenţa şi inflaţia de la sfârşitul anului. Cu toate acestea, este posibil ca la sfârşitul anului să avem o rată sub ţintă”, a spus guvernatorul.

El a prezentat impactul coşului de consum asupra inflaţiei şi a spus că produsele din tutun continuă să aibă o pondere importantă. Contribuţia inflaţionistă a componentelor IPC (indicele preţurilor de consum) arată un impact de 6,5 la sută la produsele din tutun, 4,5 la sută la combustibili, 3,5 la sută la legume, fructe şi ouă şi 1,5 la sută la preţurile administrate. Mugur Isărescu a reafirmat ţinta de inflaţie urmărită de BNR de 3,5% pentru 2010.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata