15.000 de profesori disponibilizaţi, amânarea acordării tichetelor pentru bugetari, OUG adoptată tacit

11

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care prevede amânarea acordării tichetelor cadou şi a celor pentru vacanţă, precum şi eliminarea compensaţiilor pentru tichetele de călătorie neutilizate de pensionari, dar şi a majorării punctului de pensie, precum şi disponibilizarea a 15.000 de profesori din învăţământul preuniversitar a trecut marţi (23 martie 2010) de Senat prin adoptare tacită.

OUG 114/2009 privind unele măsuri financiar-bugetare va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor în forma iniţială, fără amendamente, după ce la Senat nu a întrunit suficiente voturi nici pentru a fi adoptată, nici pentru a fi respinsă.

După dezbateri care au durat aproximativ două ore, senatorii au adoptat, cu majoritatea celor prezenţi, două amendamente, unul al Comisiei pentru învăţământ, care prevedea eliminarea articolului potrivit căruia “finanţarea învăţământului preuniversitar se va face în anul 2010-2011 descentralizat, aplicându-se costurile standard” şi unul al senatorului PSD Titus Corlăţean privind amânarea compensării tichetelor de călătorie neutilizate până în 2011.

Raportul de admitere întocmit de comisiile de resort a fost respins cu 91 de voturi “împotrivă”, 2 “pentru” şi 2 “abţineri”. Când însă legea de aprobare a OUG a fost supusă la vot, a întrunit doar 52 “pentru”, 49 “împotrivă” şi 2 “abţineri”, voturi insuficiente pentru ca un act normativ în materie organică să fie adoptat. Nici legea de respingere a OUG nu a întrunit 69 de voturi, doar 53 senatori votând “împotrivă”, 49 “pentru” şi unul s-a abţinut de la vot.

Guvernul, în expunerea de motive care însoţeşte OUG, a susţinut că “neadoptarea acestui act normativ în regim de urgenţă ar duce la pierderea acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale, creând dezechilibre macroeconomice”.

Secretarul de stat Doina Pârcălabu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a arătat că neadoptarea actului normativ ar avea o influenţă de 17 miliarde de lei la buget, din care numai acordarea tichetele pentru bugetari însumând 8,75 miliarde de lei şi că niciodată nu s-a acordat compensarea tichetelor de călătorie neutilizate şi a contribuţiilor la fondul de asigurări de sănătate pentru beneficiarii pensiilor sub limita impozabilă.

În ceea ce priveşte majorarea punctului de pensie în acest an, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice a susţinut că ar presupune un efort bugetar de 3,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă “plata pensiilor pe o lună de zile”.
Grupurile PSD şi PNL au anunţat că nu vor susţine adoptarea ordonanţei, pe de o parte din cauză că aceste măsuri vor duce la diminuarea cu o treime din veniturile bugetarilor, pe de altă parte arătând că nu FMI a impus actualului guvern să “taie salariile şi pensiile”.

În replică, senatorul democrat liberal Dumitru Oprea i-a acuzat de demagogie şi că “au dat în mintea copiilor”. Senatorul PSD Ilie Sârbu a afirmat că a făcut şi el parte din echipa de negocieri cu FMI, însă “nici vorbă ca acesta să impună ceva”.
“Nu ne putem debarasa de un obicei: înainte, toate relele le puneam în cârca UE, că trebuie să facem sau nu putem face ceva pentru că UE nu ne lasă, iar acum dăm vina pe FMI”, a spus el.

El i-a solicitat colegului democrat liberal Dumitru Oprea să-şi ceară scuze, atrâgându-i atenţia că “azi ne facem demagogi, mâine ne înjurăm de mamă”. Senatorul PNL Varujan Vosganian le-a transmis guvernanţilor că exagerează impactul măsurilor pe care le iau şi le-a atras atenţia că “dacă şomajul nu ar fi fost atât de mare, ar fi avut bani să plătească pensiile”.
Colegul său, Mircea Diaconu, le-a spus, la rândul său, că personal va merge din casă în casă să-i convingă pe români să strângă cureaua, “atunci când SPP va renunţa la construcţia unui nou sediu, iar Administraţia Prezidenţială la plusul de buget pe care Parlamentul i l-a votat cu generozitate”.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online