151 de ani de la Unirea Principatelor Române sărbătoriţi la Iaşi

Duminică, 24 ianuarie 2010, se împlinesc 151 de ani de la Unirea Principatelor Române: Moldova şi Ţara Românească. La Iaşi, sărbătoarea va fi marcată printr-un ceremonial militar şi religios.

La manifestare au fost invitaţi preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, dar şi liderii partidelor parlamentare, senatori şi deputaţi, reprezentanţi ai Patriarhiei, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale şi judeţene, istorici. A fost, de asemenea, invitat primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, împreună cu o delegaţie a municipalităţii.
Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Iaşi încă de sâmbătă seară. După ce a fost cazat la Hotel Traian, şeful statului a luat parte la gala de premiere a valorilor ieşene organizată de filiala locală a PD-L.

Aşa cum este prevăzut în programul municipalităţii ieşene, manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie vor începe în Piaţa Unirii, la ora 10,00, când într-o extensie din laterala scenei va fi amenajată o mare hartă cu Principatele Unite ale Moldovei şi Ţara Românească, pe care vor fi marcate judeţele din acea perioadă. În acelaşi timp, va fi susţinut un spectacol folcloric la care vor participa artiştii populari Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, Laura Lavric şi ansamblul Busuioc Moldovenesc.

O oră mai târziu, actorii Daniela Busuioc, Radu Ghilaş şi Elena Zmucilă îi vor întruchipa pe Mihail Kogălniceanu, Al.I.Cuza, şi Elena Doamna şi, totodată, vor rosti discursul lui Kogălniceanu de acum 151 de ani.
Momentul va fi urmat de alocuţiunile oficialităţilor, iar în jurul orei 11,50 vor fi depuse coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, după care se va desfăşura parada militară a Gărzii de Onoare.

În jurul orei 12,05 va urma tradiţionala Horă a Unirii, iar la orele amiezii oficialităţile se vor deplasa, pe jos, la Biserica Trei Ierarhi, unde vor depune jerbe de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Potrivit programului, manifestările organizate de municipalitate vor continua în Piaţa Unirii din Iaşi cu un spectacol de muzică populară, urmând ca în intervalul ora 16,00 – 18,00 să se desfăşoare o paradă a costumelor de epocă şi un ceremonial militar al Retragerii cu Torţe, din Piaţa Unirii până în Piaţa Palatului Culturii.

O jumătate de oră mai târziu, va avea loc un spectacol folcloric susţinut de artiştii populari Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, Laura Lavric şi ansamblul Busuioc Moldovenesc. Municipalitatea ieşeană a cheltuit pentru aceste manifestări peste 300.000 lei pentru 500 de cocarde, 2.000 de steguleţe, un tricolor mare pentru a fi pus la scenă, artiştii populari

Primarul Gheorghe Nichita, care este şi preşedinte al filialei PSD, a lansat şi în acest an ideea unei iniţiative legislative care să vizeze declararea zilei de 24 ianuarie, când s-a înfăptuit Mica Unire a Moldovei şi Ţării Româneşti, drept zi naţională, la fel ca şi ziua de 1 decembrie, când s-a înfăptuit Marea Unire. Un număr de 250 poliţişti şi 250 de jandarmi din Iaşi şi Bacău vor asigura măsurile de ordine în locurile în care duminică, 24 ianuarie, vor fi organizate diferite evenimente cu ocazia aniversării Unirii Principatelor.

Căpitanul Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului judeţean de Jandarmerie Iaşi, a declarat vineri că jandarmii şi poliţiştii vor asigura ordinea în Piaţa Unirii, unde în fiecare an se adună un număr mare de cetăţeni, pe b-dul Ştefan cel Mare, în zona Bisericii Trei Ierarhi, la manifestările cultural-artistice organizate în Piaţa Palatului, precum şi la Ceremonialul Militar al Retragerii cu Torţe.

‘Se va acţiona pentru prevenirea săvârşirii de fapte antisociale şi de tulburare a ordinii publice în locurile aglomerate iar poliţiştii rutieri vor lua măsuri pentru fluidizarea circulaţiei”, a spus cpt. Cojocariu.
Pe timpul desfăşurării manifestărilor în Piaţa Unirii, traficul autovehiculelor va fi restricţionat, recomandându-se conducătorilor auto utilizarea unor rute ocolitoare. De asemenea, un detaşament de 50 jandarmi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi va face parte din dispozitivul militar care va defila prin Piaţa Unirii, a mai menţionat căpitanul Mihai Cojocariu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata