295 de proiecte de infrastructură rurală vor fi finanţate în perioada următoare

Un număr de 295 de proiecte vor putea fi finanţate, în perioada următoare, prin măsura 322 privind dezvoltarea şi renovarea satelor, după finalizarea celor 900 de contestaţii depuse, a declarat vineri, 18 iunie,  ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, într-o conferinţă de presă.

„Am primit pe acestă măsură de şapte ori mai multe proiecte decât fondurile disponibile, de 760 milioane euro, deschise spre licitaţie din luna iulie 2009. A trecut un an şi, după finalizarea procesului de selecţie, un număr de 295 de proiecte urmează să fie finanţate”, a spus Dumitru.

Acesta a precizat că pe aproape toate proiectele respinse au fost depuse contestaţii, numărul acestora depăşind 900.

„Este măsura care a creat foarte multe comentarii în piaţă, fie politice, fie din partea primarilor şi, de aceea, am decis, pentru obiectivitate, să verificăm toate contestaţiile, aici la minister şi nu la nivel local, ca să nu existe suspiciuni.

E un proces care va dura mult, noi sperăm să îl finalizăm cât mai rapid, pentru că această măsură va aduce în economia rurală o sumă foarte importantă, care poate contribui la redresarea economică”, a adăugat şeful de la Agricultură.

Potrivit sursei citate, după contractarea proiectelor vor urma licitaţiile pentru execuţia lucrărilor.

„După finalizarea acestui proces, peste un sfert dintre comunele din România, circa 500-600 de comune, vor beneficia de finanţări europene pentru infrastructură rurală”, a subliniat Dumitru.

Potrivit datelor MADR, măsura 322 ‘Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” din PNDR a atras 3.039 proiecte, cu o valoare publica de 7,43 miliarde euro. Proiectele selectate au fost în număr de 586, cu o valoare publică de 1,56 miliarde euro, iar cele contractate până în prezent – 360, au o valoare publică de 963,5 milioane euro. Până la ora actuală au existat la plată 120 de proiecte de 51,6 milioane euro.

Pentru această măsură, gradul de utilizare a fondurilor este de 473 la sută, respectiv de cinci ori mai mare decat valoarea alocării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata