33 de muzee şi organizaţii culturale deschise publicului la Bucureşti, în Noaptea Muzeelor

Peste 150 de muzee și organizații de cultură și educație din 48 de localități din România organizează vizite gratuite și evenimente speciale în noaptea de 17 spre 18 mai, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, ajuns la a zecea ediție.

Dragoş Neamu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR) a anunţat că reţeaua coordonează şi în acest an evenimentul la nivel naţional şi organizează circuite muzeale în Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca, în cadrul proiectului „Noaptea Muzeelor 2014: Aceeaşi noapte, scenarii diferite”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

El a menţionat că în acest an, Timişoara va avea un scenariu similar celui din Bucureşti, prilejuit de candidatura urbei de pe Bega la titlul de Capitală europeană. „La Timişoara ne dorim permanentizarea evenimentului, depinde de rezultatele Nopţii”, a anunţat Neamu, precizând că în România, RNMR nu intervine în organizarea proprie fiecărei instituţii muzeale.

Alina Pătru (RNMR) a anunţat că, în Bucureşti, 33 de instituţii—18 muzee şi 15 organizaţii culturale sau de educaţie — îşi aşteaptă publicul până târziu în noapte la expoziţii, concerte, spectacole, proiecţii, performance-uri şi ateliere interactive, pentru experienţe de neuitat.

* Muzeul de Artă Veche Apuseană ‘Ing. Dumitru Furnică-Minovici’, Muzeul Militar Naţional ‘Regele Ferdinand I’, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală ‘Grigore Antipa’ invită publicul la vizitarea nocturnă a expoziţiilor permanente sau temporare, cu o tematică variată.

* De Noaptea Muzeelor, Muzeul de Artă ‘Vasile Grigore — pictor şi colecţionar’ sărbătoreşte 10 ani de la înfiinţare, realizând un remember Vasile Grigore, printr-o proiecţie de filme dedicată activităţii instituţiei.

De asemenea, în Noaptea Muzeelor va fi inaugurată sala de expoziţii temporare cu o expunere intitulată „Mâţe din cartierul meu”, semnată Margareta Murariu.

* Muzeul Bellu lansează o invitaţie la teatru — „Viaţă de cimitir”, cu Rodica Popescu-Bitănescu—, dar şi la tururi ghidate şi recitaluri de muzică clasică, în timp ce la Muzeul Naţional al Pompierilor — Foişorul de Foc va cânta Fanfara pompierilor militari bucureşteni şi vor fi prezentate câteva maşini de intervenţie moderne împreună cu echipaje complete.

* Muzeul Naţional de Artă al României propune, sub semnul Anului Brâncoveanu, o expoziţie-semnal şi un traseu tematic în Galeria de Artă Veche Românească, în timp ce Muzeul Naţional de Istorie a României invită publicul la un periplu de-a lungul a şase secole de istorie vestimentară, în jurul expoziţiei temporare „Haina îl face pe om”, completat de spectacole, ateliere şi reconstituiri istorico-militare.

* Muzeul Naţional de Istorie a României invită publicul la un program divers, cu ocazia Nopţii Muzeelor, urmând a avea loc activităţi precum: ateliere de creaţie şi educaţie muzeală; reconstituiri istorico-militare; paradă în costume de epocă; spectacole de muzică, teatru şi dans; vizitarea expoziţiilor permanente „Tezaur Istoric”, „Lapidarium — Copia Columnei lui Traian”; vizitarea expoziţiilor temporare „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară”, ca şi „Exponatul lunii — Arborele genealogic al tuturor statelor Europei şi al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali”.

* Muzeul Naţional al Literaturii Române a pregătit ‘Maratonul de Poezie şi Jazz’, iar la Muzeul Naţional ‘George Enescu’ se vor auzi concerte în noapte, sub genericul ‘Muzele de la muzeu’.

* Și Muzeul Naţional de Artă Contemporană invită publicul în două spaţii diferite: la sediul din Palatul Parlamentului, unde sunt deschise mai multe expoziţii temporare, şi la Sala Dalles, unde se desfăşoară târgul de bijuterie contemporană Autor.

* După vizitarea expoziţiei „Sarkis — La celălalt capăt al curcubeului. Din zori la asfinţit” (care are un pandant şi la MNAC), la Muzeul Naţional al Țăranului Român seara se încheie cu un concert A.G. Weinberger, organizat în parteneriat cu RNMR.

Vor putea fi vizitate Sala Irina Nicolau, Sala Foaier şi expoziţia permanentă, lucrările, instalate în trei spaţii ale muzeului, punând în discuţie percepţia deopotrivă melancolică şi ludică a copilăriei în diferite culturi şi imobilitatea lumii materiale atunci când fiinţa dispare. Acest dialog include recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare româneşti propus de Horia Bernea ca oglindă revelatoare.

* La Muzeul Naţional al Pompierilor — Foişor de Foc vizitatorii vor avea ocazia să se conecteze cu expoziţia permanentă.

De asemenea, doar în acea seară, câteva maşini de intervenţie moderne împreună cu echipaje complete vor fi staţionate în parcul din faţa muzeului.

Fanfara pompierilor militari bucureşteni va susţine, în acelaşi parc, un concert cu un repertoriu adecvat între orele 18,00 şi 22,00.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata