74% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită

Un procent de 74% dintre români sunt de părere că România se îndreaptă în prezent într-o direcţie greşită, iar 18% cred contrariul, relevă un sondaj al CCSB.

Un procent de 44% dintre cei chestionaţi sunt destul de interesaţi şi foarte interesaţi de viaţa politică din România, iar 55% sunt foarte puţin/deloc interesaţi sau destul de puţin interesaţi, indică sondajul de opinie realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) şi făcut public luni (29 martie 2010) la Palatul Parlamentului, în cadrul unei dezbateri organizate de Asociaţia Pro Democraţia.

Ancheta sociologică relevă că 40% dintre români sunt de acord că dacă o majoritate aprobă prin referendum propunerea privind interzicerea predării teoriei evoluţioniste în şcoală, decizia acestei majorităţi ar trebui respectată şi aplicată, chiar dacă unii oameni de ştiinţă nu ar fi de acord, în vreme ce 35% dintre respondenţi sunt împotrivă.

Potrivit sondajului, 72% dintre români cred că minorităţile ar trebui să se supună majorităţii, oricare ar fi poziţia susţinută de majoritate, iar 20% dunt împotriva acestei idei. Folosirea referendumului fără mecanisme de echilibru, în necunoştinţă de cauză şi alimentată de o retorică justiţiar-autoritariană riscă să arunce România în comportamente de tip „dictatura majorităţii””, relevă concluziile finale din sondajul CCSB.

Sondajul a fost realizat, în perioda 24 – 27 martie, pe un eşantion de 1.060 de persoane. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/ -3,1%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata