Actorul Matei Alexandru a încetat din viaţă

La 1 iulie 2014, actorul Teatrului Național din București, Matei Alexandru, a încetat din viață.

S-a născut la 25 decembrie 1927, la Goioasa, județul Bacău. Între 1948 — 1951 a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. În 1950, pe când era student în anul trei, a fost angajat la Teatrul Național din București, al cărui societar de onoare a fost din 2002.

Matei Alexandru a jucat de-a lungul anilor în piese de teatru precum: ”Omul cu mârțoaga” de G. Ciprian, ”Dușmanii” de M. Gorkio, ”Vizita bătrânei doamne” de Fr.Durrenmatt, ”Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, ”Oameni și șoareci” de John Steinbeck, ”Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, ”Judecătorul din Zalomeea” de Calderon de la Barca, ”Trei surori” de A.P. Cehov. La Teatrul Național de la Craiova, a jucat în ‘Fântâna Turmelor’ (1959) de Lope de Vega și ”Soldatul Svejk” (1959) de Jaroslav Hasek.

Matei Alexandru a regizat și spectacole de teatru în televiziune, printre care ”Gaițele de Al. Kirițescu, „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian (spectacol muzical), „Funcționarul de la domenii” de Locusteanu, „Boeing-Boeing” de Marc Camoletti, „Fata fără zestre” de Ostrovski.

De asemenea, actorul a jucat într-o serie de filme, printre care ”Un surâs în plină vară”, regizat de Geo Saizescu, ”Cartierul Veseliei”, în regia lui Manole Marcus, ”Neamul Șoimăreștilor”, regizat de Mircea Drăgan, ”Răscoala”, regizat de M. Drăgan și ”Serbările galante”, în regia lui Rene Clair.

De-a lungul anilor a primit o serie de premii, primul premiu în teatru a fost o mențiune, în 1956, pentru rolul Adam din piesa „Preludiu”, prezentată în cadrul decadei dramaturgiei originale. Un an mai târziu a primit Premiul I pentru Interpretare la Concursul Tinerilor artiști din teatrele dramatice. În 1967 i-a fost înmânat Ordinul Meritul Cultural” clasa IV-a, pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice. De asemenea, i-a revenit Premiul de creație pe 1978 pentru rolul sufleurul Smarandache din ”Căruța cu paiațe” de M. Ștefănescu.

În 2004, Matei Alexandru a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer.

A jucat pe scena Naționalului Bucureștean, în stagiunea 2009-2010, în piesele „Idolul și Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2005), „Neînțelegerea” de Albert Camus, regia Felix Alexa (2006) și „Sâmbătă, duminică, luni” de Eduardo De Filippo, regia Dinu Cernescu (2007). În stagiunea 2012-2013, a jucat în ”Sâmbătă, duminică, luni” și ”Idolul și Ion Anapoda”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata