Agricultorii nu vor primi subvenţii naţionale pentru terenurile nelucrate

Agricultorii nu vor mai primi subvenţii din bugetul naţional pentru terenurile nelucrate, a anunţat luni (22 martie 2010) ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru.

„Intenţionăm să nu mai dăm subvenţii din bugetul naţional pentru terenurile nelucrate. Practic, nu vor mai primi subvenţii pentru terenurile lăsate pârloagă, necultivate” a spus Dumitru. În schimb, subvenţiile europene pe suprafaţă vor fi acordate pentru întreţinerea terenurilor dacă sunt menţinute bunele condiţii agricole şi de mediu.
„Agricultorii pot primi plăţile europene fără să-l cultive dacă fac o minimă întreţinere, respectiv să-l cosească, să fie lipsit de bălării sau de vegetaţie lemnoasă, să nu ardă miriştile. În aceste condiţii au dreptul să primească banii„, a explicat Dumitru.

Acesta a precizat că a fost modificată lista Bunelor Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC), care sunt sunt mai dure şi mai stricte în 2010, fiind întărit, totodată, şi controlul. În ceea ce priveşte comasarea terenurilor agricole, şeful de la Agricultură a menţionat că se lucrează la un act normativ.
„Avem un grup de lucru, facem o analiză a situaţiei, şi în funcţie de rezultatele analizei vom decide dacă vom merge pe un act normativ sau pe un pachet de acte normative pentru că situaţia este foarte complexă”, a explicat Mihail Dumitru.

Programul rentei viagere a fost stopat din 2010, fiind considerat ajutor de stat, România având dreptul să deruleze un astfel de sprijin financiar doar trei ani după aderare. Scopul rentei viagere era de a comasa terenurile agricole. Sprijinul pe suprafaţă în 2010 se ridică la 166 euro pentru un hectar, din care 81 de euro din fonduri europene, iar 85 de euro de la bugetul naţional.

Fondurile europene alocate pentru anul 2010 se ridică la 730 milioane euro, iar suma alocată din bugetul naţional se cifrează la 635 milioane euro pentru sectorul vegetal şi animal. Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune.

Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul. Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare.
În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierilor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. Solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) pe toată suprafaţa fermei.

Citește și
1 Comentariu
  1. vali spune

    cate subventii se iau pt. terenuri nelucrate dar mai ales pt. animale inexistente

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata