Alba: Crucea Arhiepiscopală pentru mireni, conferită de ÎPS Irineu primilor 11 salvatori din Horea

Unsprezece săteni din Horea, primii ajunşi la locul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, au primit duminică, la finalul Sfintei Liturghii oficiate de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, ÎPS Irineu, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, în semn de recunoştinţă, Crucea Arhiepiscopală pentru mireni, cea mai înaltă distincţie pe care Arhiepiscopia o poate acorda persoanelor din afara clerului, precum şi diplome de apreciere.

Cei cărora le-a fost acordată distincţia sunt Argentin Todea şi Gheorghe Giurgiu, din satul Petreasa, Gheorghe Trif, Ioan Neag, Ioan Trif şi Sorin Trif, din satul Dârleşti, Ardelean Todea şi Petru Trif, din Zânzeşti, Valentin Nicola, Nicolae Oneţiu şi Corneliu Olar, din Horea. La ceremonie nu au fost prezenţi trei dintre salvatori.

În cuvântul său ÎPS Irineu a spus că fapta lor este o” bravură lăudabilă”, iar distincţia le-a fost acordată pentru a onora „gestul de înaltă omenie, de respect deplin pentru esenţa fiinţei umane şi pentru valorile spirituale”, pentru ‘iubirea lor samariteană’.

‘Suntem mândri şi fericiţi să avem în Eparhia noastră astfel de creştini’, a spus arhiepiscopul.

ÎPS Irineu a adăugat că ”în venele celor 11 salvatori curge sângele eroilor Horea, Cloşca şi Crişan, al lui Avram Iancu, Craiul Munţilor, iar în inimile lor bune răsună ca un cântec de tulnic melodia iubirii jertfelnice pentru Dumnezeu şi pentru oameni”.

”Astăzi, o ţară întreagă îi admiră, iar noi, uimiţi de spiritul lor filantropic îi omagiem”, a adăugat arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia.

ÎPS Irineu a amintit şi despre avionul ‘pierdut în ceaţă şi frig’ şi despre ‘cei şapte oameni care, dintr-odată, din salvatori au devenit victime, cufundaţi în cumplită suferinţă, în frig şi în disperare’.

”Accidentul aviatic petrecut în data de 20 ianuarie în Munţii Apuseni, în apropierea localităţii Horea, a afectat o ţară întreagă umplându-ne inimile de compasiune şi de o tristeţe profundă’, a mai spus înaltul ierarh, care a rostit o rugăciune de pomenire pentru pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.

Două persoane au decedat şi cinci a fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut luni într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant. Epava avionului şi victimele au fost descoperite de către trei săteni din Horea, judeţul Alba. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata