ANAF va rambursa TVA de 718,7 milioane lei

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va rambursa in luna iulie 2009 TVA in suma de 718,7 milioane lei, din care 80% pentru deconturile cele mai vechi (633,6 milioane lei rambursare efectiva (1.837 deconturi) si 20% pentru deconturile noi aflate la limita depasirii termenului legal de rambursare (85 milioane lei), informeaza ANAF.

Pentru luna iulie 2009, in analiza au intrat un numar de 4.783 deconturi in valoare de 1,5 miliarde lei.
La inceputul lui 2009 existau deconturi nesolutionate din anii 2006, 2007 si 2008.

Ministerul Finantelor Publice, impreuna cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a dezvoltat si implementat un sistem informatic privind rambursarile de TVA, in vederea eliminarii oricaror suspiciuni de subiectivism asupra mecanismului de returnare catre agentii economici, se arata intr-un comunicat al ANAF.

Astfel, 80% din suma lunara stabilita la nivel national va stinge deconturile in ordinea vechimii, iar 20% din suma va fi alocata deconturilor care se apropie de limita termenului legal de 45 de zile (pentru a nu creste soldul deconturilor cu termen de rambursare depasit).

Selectia deconturilor care urmeaza a fi rambursate se realizeaza informatic din baza de date nationala cuprinzând deconturile cu decizie de rambursare, pe principiul cel mai vechi decont se stinge primul.

Decontarea se va realiza lunar la 3 termene fixe. Astfel, in data de 4 a fiecari luni calendaristice – rambursarea a 20% din totalul sumelor de rambursat pentru luna respectiva, calculat la nivel national.

În data de 24 a fiecari luni calendaristice – rambursarea a 30% din totalul sumelor de rambursat pentru luna respectiva, calculat la nivel national si in data de 29 a fiecari luni calendaristice – rambursarea a 50% din totalul sumelor de rambursat pentru luna respectiva, calculat la nivel national.

Din prima zi pentru luna in curs, se realizeaza selectia deconturilor cu decizie de rambursare aprobata ce urmeaza a fi decontate efectiv in cursul lunii curente, la termenele stabilite, precum si volumul resurselor alocate pentru luna cuvenita ce urmeaza a fi decontata.

Selectia realizata este valabila pe tot parcursul lunii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata