ANRMAP vrea înfiinţarea unei unităţi centrale prin care să se facă achiziţiile publice

O unitate guvernamentală prin care să se facă achiziţii publice în administraţia publică centrală ar urma să se constituie la propunerea Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, a declarat joi (29 aprilie 2010) preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă.

„Vom propune constituirea unei Unităţi Centralizate privind achiziţiile publice la nivelul autorităţilor publice centrale. Este foarte important să existe un organism care, cel puţin la nivel de ministere şi agenţii sau autorităţi subordonate, să facă achiziţiile necesare, cum ar fi autoturisme, mobilier, birotică, strictul necesar pe produse, pe serviciile clasice, la nivelul autorităţilor centrale”, a spus Trăilă.

Ea a menţionat că o astfel de unitate ar conduce la diminuarea considerabilă a costurilor la produsele şi serviciile achiziţionate de autorităţile publice. Cristina Trăilă a opinat că principalele abateri de la legislaţia achiziţiilor publice au fost generate, în anul 2009, de inexistenţa unor standarde de cost în administraţie. „Principalele deficienţe ale sistemului vin din inexistenţa acestor standarde de cost.

Guvernul a adoptat standardele de cost pe construcţii, o primă etapă foarte importantă. Standardele de cost sunt foarte importante pentru a şti exact care este valoarea de piaţă a unui produs, în funcţie de care mă raportez, ca autoritate contractantă”, a explicat preşedinta ANRMAP.
Cristina Trăilă a menţionat, însă, că unitatea ar urma să se ocupe doar de achiziţiile autorităţilor centrale, nu şi ale celor locale. Ea şi-a exprimat speranţa că unitatea va fi înfiinţată până la finalul anului 2010, după rectificarea bugetară putând să se opereze bugetarea viitoarei instituţii.

Potrivit preşedintei ANRMAP, astfel de unităţi funcţionează, în alte state membre ale Uniunii Europene, în subordinea Ministerului Finanţelor.
Prim-ministrul Emil Boc a anunţat, săptămâna trecută, că intenţionează înfiinţarea unui sistem centralizat de comandă pentru achiziţionarea obiectelor de birotică necesare întregii administraţii centrale.

„M-am gândit dacă pentru tot ceea ce înseamnă administraţie centrală am putea să concepem un sistem centralizat de comandă pentru achiziţionarea elementelor de birotică necesară. Să nu cumpere, în fiecare zi, fiecare agenţie separat”, a spus premierul.
Guvernul lucrează la implementarea unei a două etape a standardelor de cost în administraţia publică, după introducerea acestora în construcţia de şcoli sau în lucrările de reabilitare termică a blocurilor, a mai spus atunci primul-ministru.

„Deja, la nivelul Guvernului am adoptat standarde de cost pentru şcoli… Deja un prim set de standarde de cost a fost aprobat în Guvern, pe reabilitare termică a blocurilor, pe construcţia de săli de clasă, pe săli de sport, pe drumuri forestiere sunt deja standarde de cost aprobate şi stau ca punct de referinţă pentru organizarea licitaţiilor publice…
Acum se lucrează în continuare la etapa a doua a standardelor de cost şi pentru alte domenii de investiţii, pentru a standardiza, să avem elemente de raportare la tot ceea ce se achiziţionează în această ţară”, a spus premierul, la prezentarea Raportului de activitate al Consiliului Concurenţei.

Citește și
1 Comentariu
  1. vasile spune

    Cu cat se centralizeaza mai mult achizitiile, iar valoarea contractelor este mai mare, cu atat ”interesul” operatorilor economici va fi mai mare. Si intelegerile vor pastra nivelul (probabilitatea sa se acorde comisioane la contractele cu valori reduse este mai mica- nu prezinta interes sa se aranjeze). In opinia mea este mai intelept sa fie o descentralizare reala a acestor achizitii.
    O solutie buna este intradevar stabilirea unor valori maxime de achizitie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata