AOAR: Proiectul de buget nu este un document secret

2

Solicitarea unui buget de stat multianual este o doleanta exprimata de ani de zile si in mod repetat de catre oamenii de afaceri, dar careia autoritatile nu ii dau nici un raspuns, de parca bugetul de stat ar fi un document secret, a declarat luni (26 octombrie 2009) Cristian Pârvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

“Numai anul acesta am exprimat aceasta solicitare de vreo patru-cinci ori. Guvernatorul BNR a subliniat si el ca actualul Consiliu de Adminitratie al BNR are ca obiectiv principal adoptarea euro.
Dar ca sa adoptam euro, trebuie sa intram in ERM II (European Exchange Rate Mechanism) la 1 ianuarie 2013. Dar ca sa ajungi acolo, conform conditiilor Acordului de la Maastricht, nu trebuie sa ai un buget pe 3 ani, ca sa se vada cum evolueaza deficitul bugetar, inflatia, cum este in general condusa economia?”, s-a intrebat retoric secretarul general al AOAR.

Daca nu se intâmpla toate astea, nu se mai vede efortul de a lua masurile necesare pentru adoptarea euro, a explicat Cristian Pârvan, care a propus ca, in conditiile in care, din cauza turbulentelor politice, bugetul nu a mai putut fi depus la parlament pâna la 10 octombrie, atunci macar proiectul de buget sa fie dat publicitatii. “Pentru ca, daca nu este gata, atunci ne intrebam cu ce s-au ocupat toti acei functionari guvernamentali care aveau ca sarcina tocmai elaborarea bugetului.

E clar ca acum, inaintea venirii FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene la Bucuresti, nu vom vedea altceva decât câteva cifre scapate din vârful buzelor la televizor, cum ar fi nive lul TVA, al cotei unice si al deficitului bugetar, dar obiectivul nostru este tocmai sa scoatem la lumina autoritatile.

Acest lucru este necesar atât pentru cei aflati acum in functie, cât si pentru cei care ii critica, precum si pentru oamenii de afaceri, care din proiectul de buget pot afla informatii extrem de importante”, a mai spus Cristian Pârvan.

Pentru mediul de afaceri, lipsa informatiilor despre buget ridica atât probleme de predictibilitate si referitoare la posibilitatea intocmirii unui plan de afaceri, cât si probleme de transparenta. “Numai din buget putem afla daca se mentin TVA-ul si cota unica la valorile actuale, de acolo se poate afla cursul de schimb la care este calculat bugetul. De acolo putem afla daca mai ramân bani pentru investitii publice”.

“Noi am trimis chiar o scrisoare ministrului de finante Gheorghe Pogea, la care nu am primit raspuns, desi au trecut de mult cele 30 de zile prevazute de lege. L-am rugat atunci pe ministru sa nu mai accepte cifre de la ministere decât pe baza unor programe de politici publice. Asa am putea afla ce se face cu banii, am sti exact câti bani mai sunt pentru autostrazi, desi MTI nu mai poate incasa decât in 2010 banii din fondurile ISPA. În schimb, in lipsa unei transparente necesare si posibile doar prin publicarea proiectului de buget, am sti care este soarta banilor publici, despre care acum nu stim nimic.

În buget ar trebui sa ni se spuna daca transporturile si sanatatea sunt prioritati. Si asta tot cerem si nimeni nu ne aude”, a spus in final Cristian Pârvan.
Reamintim ca AOAR a dat luni publicitatii un comunicat in care punea public intrebarea “Care este justificarea pentru care nu se da public itatii Bugetul de Stat pentru anii 2010-2012?”

AOAR a afirmat in comunicat ca este interesata sa stie daca liderii si partidele politice isi asuma public raspunderea pentru adoptarea monedei euro incepand cu 1 ianuarie 2015 si apreciaza ca “Bugetul Multianual pentru perioada 2010-2012 va arata daca responsabilii guvernamentali si cei politici sunt convinsi de necesitatea adoptarii monedei euro, conform programului anuntat si convenit, sau vor folosi motto-ul crizei pentru a amâna adoptarea unor politici publice coerente, realiste si nepopulare, dar necesare modernizarii României”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata