Aproape 30% din tinerii români care studiază în străinătate vor să se întoarcă în ţară

Aproape 30% dintre românii care studiază în străinătate iau în considerare întoarcerea în țară, unde își doresc să aibă șansa unor locuri de muncă în care să se poată dezvolta profesional, arată un sondaj realizat de Liga Studenților Români în Străinătate (LSRS).

Liga Studenților Români din Străinătate a organizat vineri cea de-a treia ediție a evenimentului de cariere „Hai Acasă!”. Organizată cu sprijinul Băncii Naționale a României, ediția de anul acesta a avut loc la sediul Institutului Bancar Român. Proiectul se adresează studenților, absolvenților și tinerilor profesioniști cu experiență academică în străinătate, având drept scop crearea unei legături cu angajatorii interesați de această resursă umană pregătită la universități de prestigiu din întreaga lume. Întâlnirile dintre studenți sau absolvenți și companii românești de prestigiu continuă, după ziua de vineri, online.

Printre companiile de top implicate în acest demers se numără Asirom, Route 66, Brandient, Xerox, Deloitte, Hilti, Ernst & Young, EON, McGuire Woods.

Unul dintre studenții care au venit la evenimentul „Hai Acasă!” este Ioan Eugen Popițiu, care a studiat Științe Politice și Relații Internaționale la Universita di Bologna, pe care a absolvit-o în 2007. Tânărul a lucrat în domeniul pe care l-a studiat încă din timpul facultății și a avut stagii de practică atât la instituții publice, cât și private, printre care Guvernul României sau Consulatul României. El spune că a venit la „Hai Acasă!” pentru a căuta „o oportunitate” să facă tranziția de la Italia la România, unde a ales să se întoarcă.

„Sunt de foarte mult timp plecat. Părinții mei sunt în țară. (…) Problema e de unde vrei să aparții”, a declarat el pentru AGERPRES, referindu-se la motivele care l-au făcut să revină în România. Vorbind despre aspectele financiare ale unui job în România, Popițiu subliniază că este necesar ca tinerii care se întorc să aibă un salariu rezonabil, vorbind de educația sa ca despre o „investiție financiară care trebuie amortizată”. „Nu am venit aici neapărat ca să îmi caut job”, spune Popițiu, care a fost recent în Italia Regional Sales Manager la o mare companie de telecomunicații/IT.

Citeste si:  Cum să răspunzi corect la întrebări, la un interviu pentru angajare

Și Andrei Ioan Stan, care a absolvit University of Sheffield și se pregătește de un masterat la University College London, spune că nu a venit la eveniment neapărat pentru a-și găsi un loc de muncă. „Mă interesează să cartografiez partea de locuri de muncă pentru studenți”, spune el, adăugând că este interesat de posturi în public affairs, consultanță sau lobby. În această vară, Andrei Ioan Stan va face un stagiu la Consulatul României la Londra și la Președinția României.

Alina Vasile, care studiază Relații Internaționale la University of Nottingham, spune că a venit la evenimentul „Hai Acasă!” pentru a vedea oportunitățile de carieră din România. La rândul său, Radu-Vladimir Răuță, care a absolvit University of Hull anul trecut, spune că studiază piața locurilor de muncă în special pentru mediul de public affairs. „Nu am plecat ca să rămân”, își motivează acesta succint alegerea de a se întoarce în țară.

Citeste si:  DGPMB: Percheziţii la societăţi suspectate că au prejudiciat bugetul cu peste 900.000 de euro

Potrivit sondajului LSRS din 2014, care a a avut peste 1.000 de respondenți, dacă proporția tinerilor români care studiază în străinătate și se gândesc să se întoarcă în țară este de 29%, proporția celor care au spus că nu vor să revină este de 39%, cu 9 procente mai mare decât rezultatul sondajului LSRS din 2012, pe aceeași temă.

Potrivit reprezentanților LSRS, aceste cifre ar putea reflecta și criza financiară care s-a simțit în toată lumea în ultimii ani. Cu toate acestea, Dan Nechita, președinte LSRS, a declarat că salariul mare nu este una dintre primele motivații pentru studenții care aleg să se întoarcă, ci mai degrabă oportunitățile de carieră sunt aspectul cel mai dorit de aceștia. De asemenea, reprezentanții LSRS au subliniat faptul că o mare parte a studenților români în străinătate care se întorc în țară aleg calea antreprenoriatului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata