Aproape 80.000 hectare de pădure defrişate în urma retrocedărilor

România trebuie să împădurească în perioada următoare circa 700.000 de hectare de teren care nu mai pot fi utilizate în agricultură, din cele peste 3 milioane de hectare de teren calamitat, ceea ce reprezintă o treime din terenul arabil al României, susţin specialiştii.

‘La ora actuală, avem circa 3 milioane de hectare de teren calamitat, o treime din terenul arabil, iar soluţia pentru redresarea suprafeţei sau protecţia mediului o reprezintă plantarea a circa 700.000 de hectare de pădure, care va avea rolul de a proteja solul împotriva inundaţiilor şi a altor fenomene, dar şi rolul de reţinere a CO2, principala sursă de poluare’, a declarat joi secretarul general al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din Bucureşti, Marian Ianculescu.

Acesta a precizat că una dintre explicaţiile producerii alunecărilor de teren, a deşertificării sau chiar a agravării unor fenomene meteorologice o reprezintă masiva defrişare care a avut loc după anii ’90 în pădurile României. ‘Au fost defrişate păduri, fără a mai fi împădurite.

Ca efect al retrocedărilor, au fost defrişate în jur de 70.000 – 80.000 de hectare, iar tăierile în delict şi modul ilegal de exploatare a dus la rărirea pădurilor pe câteva sute de mii de hectare’, a precizat Ianculescu, fost parlamentar şi şef al Departamentului Pădurilor din Ministerul Apelor în perioada 1992 – 1996.
Acesta a spus că România are la ora actuală 27 la sută din suprafaţa totală împădurită, dar trebuie să ajungă la 40 la sută, pentru a fi evitate inundaţiile sau alunecările de teren, dar şi creşterea poluării.

‘România are un fond forestier de 6,3 milioane de hectare, doar 27 la sută din suprafaţă, în timp ce alte ţări din Europa au peste 50 la sută. Critic este că, după ’90, acest fond forestier, deşi a rămas cam la fel cantitativ, calitativ a suferit modificări dramatice în sens negativ. Acum exploatăm anual în jur de 17 milioane de metri cubi de lemn brut şi suntem exportator de produse brute, pentru că industria de mobilă a fost aproape distrusă după Revoluţie’, a explicat profesorul Ianculescu.

Acesta a comentat şi intrarea unor companii private pe piaţa românească, societăţi care vor să cumpere suprafeţe de pădure pentru a vinde astfel lemnul către firmele locale de mobilă. ‘Acum, orice firmă poate cumpăra, dar trebuie să respecte amenajamentul forestier, adică o carte funciară a pădurii dacă vreţi, care spune exact cât trebuie tăiat, ce trebuie tăiat şi când trebuie tăiat.

Nu se poate tăia pădurea după bunul plac, pentru că este infracţiune. Obligaţia de a gestiona modul în care este tratată suprafaţa de pădure a României revine ocoalelor silvice şi inspecţiilor teritoriale din subordinea Ministerului Mediului’, a spus Ianculescu.
Unii arbori nu pot fi tăiaţi mai devreme de 15 – 20 de ani în cazul unor specii de plop, 110 sau 120 de ani la răşinoase ori chiar 160 de ani în cazul unor specii de stejar şi gorun, sortimentele cele mai estetice pentru anumite tipuri de mobilier de lux.

Ianculescu a subliniat că România are o lege cu privire la crearea unui sistem naţional al perdelelor forestiere, cu proiecte tehnice deja aprobate pentru judeţele Teleorman, Dolj, Olt şi Mehedinţi.
„Această lege din 2002, al cărei iniţiator am fost, prevede crearea unor astfel de perdele forestiere, care ar rezolva o serie de probleme majore. Perdelele antieroziune ar stopa alunecările de teren, dar şi acumularea de apă în albia râurilor, deci, nu am mai avea inundaţii.

Pădurile au rolul de a reţine apa şi am rezolva astfel problema irigaţiilor. Sunt prevăzute şi perdele de pădure ce ar urma să fie plantate în apropierea unor căi ferate şi drumuri, tocmai pentru a nu mai fi afectate de furtuni de zăpadă sau inundaţii’, a explicat Ianculescu.
Ministerul Mediului şi Pădurilor va investi peste 50 milioane de euro pentru împăduriri, în 2010, faţă de o sumă nesemnificativă, în 2009, a anunţat, recent, ministrul d e resort, Laszlo Borbely.

Stoparea declinului suprafeţelor împădurite şi extinderea acestora la 30 la sută din suprafaţa României, în următorii trei ani, se află printre priorităţile programului de guvernare 2009 – 2012. Programul prevede împădurirea terenurilor improprii agriculturii şi crearea de perdele forestiere de protecţie pe cinci la sută din suprafeţele agricole din zonele expuse secetei şi deşertificării.

De asemenea, programul de guvernare prevede şi combaterea despăduririlor şi tăierii ilegale de masă lemnoasă prin perfectarea pachetului legislativ pentru reducerea tăierilor ilegale de masă lemnoasă şi înfiinţarea unei unităţi pentru paza pădurilor şi a parcurilor naturale.

Citește și
1 Comentariu
  1. unul spune

    CEI CARE AU TAIAT IN TRECUT PADURIILE SI SAU IMBOGATIT PA NEDREPT ….TOT EI SA FIE OBLIGATI SA REPLANTEZE DIN TAIERIILE LOR DIN TRECUT…SI ASAT FOARTE URGEMT SI CU PEDEPSE FOARTE MARI ….SI AM REZOLVAT PROBLEMA UNOR IDIOTI CARE AU DAT VOIE LA TAIERI MASIVE….RE[LANTATI CE ATI TAIAT HOTILORRR

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata