Aproape jumătate dintre români regretă căderea comunismului

45% dintre români regretă căderea comunismului, în timp ce 38% consideră că trăiesc mai rău decât în perioada comunistă, potrivit unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Totuşi, 50% dintre repondenţi au declarat că nu regretă căderea comunismului, în timp ce 3% au spus că nu ştiu, iar 2% nu au răspuns.

Cât priveşte nivelul de trai de acum faţă de cel din perioada comunistă, 38% dintre subiecţii sondajului au spus că trăiesc mai rău, 33% au apreciat că trăiesc mai bine, iar 23% consideră că trăiesc la fel. În schimb, întrebaţi cum cred că trăiesc ceilalţi oameni faţă de perioada de dinainte de 1989, 54% dintre repondenţi sunt de părere că se trăieşte mai rău, 23% mai bine, iar 9% la fel.

45% dintre subiecţi sunt de părere că criza va dura mai mult de trei ani, în timp ce doar 21% consideră că e va dura doi ani.

Potrivit sondajului amintit, 56% din repondenţi au declarat că au venituri mai mici decât în 2005, iar 70% spun că au cheltuieli mai mari.

Întrebaţi de unde ar putea obţine bani în situaţia în care s-ar confrunta cu evenimente nedorite sau cu o boală în familie, 27% dintre cei care au participat la sondaj au spus că se vor împrumuta de la prieteni, 23% au rezerve proprii, iar 11% au răspuns că au asigurare.

55% dintre repondenţi au spus că nu au ce vinde în situaţia în care criza s-ar adânci şi ar rămâne fără venituri şi numai 42% au spus că ar putea să vândă câte ceva, în cele mai multe cazuri maşina, locuinţa sau pământul.

Potrivit rezultatelor sondajului, 68% dintre repondenţi nu ar dona bani pentru a grăbi ieşirea din criză şi doar 29% ar face-o.

De altfel, după cum o arată sondajul, cetăţenii nu nici ar accepta sacrificii precum reducerea numărului de posturi din administraţia locală – măsură pe care o resping 44% dintre repondenţi – şi reducerea numărului de posturi din administraţia publică centrală – măsură împotriva căreia s-au pronunţat 43% dintre subiecţi.

După cum o arată sondajul, cetăţenii consideră că niciun partid politic nu va reuşi să scoată ţara din criză. La întrebarea „Există un partid politic în care vă puneţi încrederea că ar putea reuşi să scoată ţara din criză?” 52% dintre repondenţi au răspuns că nu, iar 42% au răspuns „da”.

Sondajul a fost realizat în perioada 1-3 iulie 2010 pe un eşantion de 1.406 indivizi de cel puţin 18 ani şi are o eroare maximă de +/- 2,7%. Tipul eşantionului este multi-stratificat, probabilist, iar interviurile s-au desfăşurat prin metoda CATI fieldswork.

Citește și
1 Comentariu
  1. ADAM spune

    Pai sa facem o scoteala tata avea 2500 lei salar lunar si ridica mai mereu cam 3000 lei , mama avea cam 1500 si ii ridica lunar total 4500 lei ……1 kg de carne buna.. pulpa de porc era 23 lei (zice tata ) adica putea sa ia cca 196 kg de carne ….acuu tata ridica cam 1500 lei lunar iar mama nu mai lucreaza ca s-au facut restructurari adica poate sa cumpere la 18 lei kg de carne (pulpa de porc) cam 83 kg carne ……rezulta ca traim la jumatate fata de cum traiam pe vremea aia apusa cand imi spune tata ca in fiecare an pleca 12 zile la Caciulata la statiune cu mama …..ASA O FI FOST ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata