Aristide Necula vrea să termine în primii 400 de concurenţi la „Maratonul nisipurilor”, din Deşertul Sahara

Aristide Necula, un inginer de 47 de ani, din Deva, unul dintre participanţii la Maratonul Nisipurilor (Marathon des Sables), care are loc în perioada 4-14 aprilie, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, înainte de plecarea în Maroc, că vrea să termine în primii 400 de concurenţi.

Una dintre cele mai grele competiţii de ultramaraton din lume are loc în Maroc, concurenţii urmând să alerge prin Deşertul Sahara la ”Maratonul Nisipurilor”, ajuns la ediţia cu numărul 29. Concurenţii vor străbate 250 de kilometri prin deşert, pe un traseu împărţit în şase etape.

Startul este programat pe data de 6 aprilie, în apropierea oazei Ouarzazate. Atleţii nu cunosc traseul şi trebuie să aibă la ei un rucsac cu mâncare pentru şapte zile şi mai multe echipamente, între care şi o pompă pentru extracţia veninului, în caz că ar fi muşcaţi de scorpioni sau şerpi. Participanţii vor fi ajutaţi de organizatori doar cu apa de băut.

Se va alerga la temperaturi de 40-50 de grade Celsius, pe timpul zilei, iar noaptea la circa 3-4 grade Celsius. Ultima zi a maratonului va fi pe 12 aprilie, aceasta fiind o etapă scurtă, de 17 kilometri, dedicată unui scop caritabil pentru UNICEF.

România are trei reprezentanţi în această cursă, Paul Florin Dicu (45 ani), Cristian Mihai Enăşoae (30 ani) şi Aristide Necula (47 ani).

AGERPRES: Sunteţi primul hunedorean care participă la proba de ultramaraton care se va desfăşura în perioada 4-14 aprilie în Maroc. Cât de mult v-aţi pregătit pentru acest concurs?

Aristide Necula: Eu zic că suficient. Într-o lună am alergat, în medie, câte 400 de kilometri. Pentru ”Marathon des Sables” a trebuit că completez antrenamentele cu o greutate în spate, ţinând cont că pe toată durata maratonului va trebui să alerg cu un rucsac în spate, în care voi avea hrana, echipamentul şi cele necesare, de zi cu zi. În plus, faţă de antrenamentele obişnuite, a trebuit să lungesc distanţele pe care am alergat, deoarece una dintre etapele din Maroc va avea o lungime de 80 de kilometri. Asta a îngreunat, oarecum antrenamentele. Vremea nu m-a ajutat, deşi m-am antrenat şi în ţări calde. Temperaturile au fost de aproximativ 20 de grade, insuficiente pentru Maroc, unde estimez că în deşert vor fi 40-50 de grade Celsius.

AGERPRES: Sunt mulţi sportivi care doresc să alerge la un maraton. Ce are special ”Marathon des Sables”?

Aristide Necula: Deşertul. Întinderea aceea uriaşă de nisip pe care o cunosc numai din poveşti şi din imaginile pe care le-am văzut. După ce mă voi întoarce acasă voi vedea şi ce înseamnă acest deşert.

AGERPRES: Care sunt programul şi etapele acestui maraton?

Aristide Necula: Primul loc de întâlnire va fi la Casablanca, după care vom merge în oaza Ouarzazate. De acolo vom pleca cu autobuzele spre locul de start, pe care nu-l ştim. De altfel, nu cunoaştem nici etapele maratonului. Le vom afla doar dimineaţa, când ni se vor înmâna hărţile cu traseul. Știm doar că vor fi şase etape, între 30 şi 90 de kilometri. Organizatorii ne-au anunţat că prima etapă va fi o surpriză. Vom vedea atunci.

AGERPRES: Cum se parcurge un asemenea maraton?

Aristide Necula: De regulă, oamenii care participă la acest maraton sunt bine pregătiţi. Au mii de kilometri alergaţi, în timp. În deşert, sunt zone în care nisipul este foarte bine bătătorit şi nu ai probleme. În altele, nisipul poate depăşi gleznele, spre genunchi. În alte locuri se urcă, multe zone sunt colţuroase. Nu există o regulă specială, dar fiecare are ca scop să termine acest maraton. În funcţie de experienţă, fiecare îşi face o marjă în care doreşte să termine. Eu mi-am propus să termin în primii 400 de concurenţi.

AGERPRES: Ce conţine rucsacul pe care va trebui să-l purtaţi la maraton?

Aristide Necula: Este obligatoriu acest rucsac, pentru că noi suntem independenţi. Trebuie să avem cu noi hrana împărţită pe şapte zile, deoarece una dintre etape se va întinde pe două zile. Hrana trebuie să conţină minim 2.000 de calorii pe zi, deci voi avea în rucsac 14.000 de calorii la ora startului. În plus, mai sunt energizante, sacul de dormit, echipament de noapte-pentru că noaptea e foarte frig în deşert. Mai sunt elemente obligatorii impuse de organizatori, cum sunt: oglindă, lanternă, un cuţit, o pompă extractoare de venin, fluier, o rachetă de semnalizare, ochelari de soare, creme de soare, încălţări şi protecţie pentru nisip.

AGERPRES: Spuneaţi de o pompă de extractoare a veninului…?

Aristide Necula: Este obligatorie pentru că, din neatenţie, poţi fi muşcat de scorpioni sau şerpi. Primul ajutor pe care poţi să-l ai eşti chiar tu, cu această pompă extractoare de venin. După aceea poţi anunţa organizatorii sau concurenţii care sunt pe-aproape, care te ajută imediat.

AGERPRES: Participarea la acest maraton are şi un scop caritabil?

Aristide Necula: Dorim să strângem fonduri pentru un centru de copii. Asociaţia ”Pro Vita” din Bucureşti m-a ajutat să particip la acest maraton. Asociaţia are în plan să construiască o fermă socială la Slobozia, în vederea autofinanţării şi autogospodăririi persoanelor care sunt acolo. Sunt circa 40 de persoane, copii şi mame, victime ale violenţei domestice. Au nevoie de această fermă socială. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata