Astăzi este Ziua Libertăţii Fiscale: Până acum am muncit pentru stat, de acum muncim pentru noi

– Românii au ajuns sa munceasca 147 de zile pe an (aproape 5 luni) pentru a asigura cheltuielile statului, releva un studiu realizat de Centrul Independent de Studii in Economie si Drept.

.
Expertii de la Centrul Independent de Studii in Economie si Drept spun ca avem motive sa sarbatorim. Astazi este ziua in care, conform indicelui calculat de ei, am terminat de platit facturile statului si incepem sa muncim pentru noi.

Au ajuns la aceasta concluzie calculand „povara fiscala”, adica raportul procentual dintre totalitatea cheltuielilor publice si produsul intern brut, informează Dailybusiness.

Anul trecut, romanii au muncit pentru a plati cheltuielile statului timp de 137 de zile, astfel ca Ziua Libertatii Fiscale a fost pe 18 mai. Numarul zilelor muncite exclusiv pentru stat a crescut de la 129 de zile in 2006, la 137 de zile anul trecut, si 147 anul acesta.

„În 2009, valoarea sa a fost de 40,4%, pe baza datelor Eurostat si conform metodologiei europene ESA 95. Echivalentul acestui procentaj inseamna 147 de zile dintr-un an”, explica Radu Nechita, pentru DailyBusiness.ro. Astfel, din 100 de lei pe care i-am produs, am ajuns sa pastram numai 59,6 lei, restul mergand la stat.

Expertii au desenat chiar şi o bancnota dedicata Zilei Libertatii Fiscale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata