Aurescu negociază cu autorităţile canadiene ridicarea vizelor pentru români

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, aflat într-un turneu de lucru nord-american, a discutat cu ministrul cetăţeniei, imigraţiei şi multi-culturalismului al Canadei, Jason Kenney, despre posibilitatea ridicării vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în această ţară, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, Bogdan Aurescu i-a prezentat, miercuri (18 noiembrie 2009), oficialului de la Ottawa progresele înregistrate de România în îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de legislaţia canadiană. El a insistat asupra importanţei asigurării, cât mai curând posibil, a egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii europeni şi a exprimat întreaga disponibilitate a părţii române de a conlucra îndeaproape cu autorităţile canadiene competente în vederea atingerii acestui obiectiv.

Jason Kenney a apreciat pozitiv progresele şi cooperarea cu autorităţile române pe această temă, subliniind conexiunea temporală dintre decizia de eliminare a vizelor şi procesul intern în curs, de amendare a cadrului legal în domeniul imigraţiei şi azilului, preconizat a fi finalizat în prima parte a anului viitor.

Cei doi demnitari au convenit să continue cooperarea strânsă pe această temă. A fost de asemenea, discutată, la iniţiativa părţii române, posibilitatea unui proiect comun româno-canadian în domeniul protecţiei refugiaţilor, pornind de la expertiza considerabilă a părţii române legate de Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi de la Timişoara, primul de acest fel din lume; propunerea a fost primită cu interes de interlocutorul canadian, susţine MAE.

Totodată, secretarul de stat Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu preşedintele Senatului Canadei, Noel Kinsella, cu care a vorbit despre intensificarea cooperării în domeniul programului civil nuclear, prin participarea Canadei la construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă.

În prima zi a vizitei la Ottawa, Bogdan Aurescu a avut întâlniri cu preşedintele Senatului Canadei de la Ottawa, Noel Kinsella, precum şi cu ministrul cetăţeniei, imigraţiei şi multiculturalismului, Jason Kenney. Potrivit MAE, întrevederea cu Noel Kinsella a reprezentat o bună oportunitate de aprofundare a discuţiilor cu privire la temele de interes ale parteneriatului bilateral, iniţiate cu prilejul vizitei în România a oficialului canadian din luna mai a acestui an.

Bogdan Aurescu a exprimat interesul părţii române pentru consolidarea componentei economice a relaţiei bilaterale. S-a referit, în acest context, la intensificarea cooperării în domeniul programului civil nuclear, prin participarea Canadei la construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă, avansând, totodată, ideea promovării unor proiecte comune în acest domeniu, pe terţe pieţe. Demnitarul român a prezentat, de asemenea, oportunităţile de investiţii canadiene în România, în special în domeniile infrastructurii şi energiilor neconvenţionale.

În contextul interesului manifestat de Noel Kinsella cu ocazia vizitei în România, cu privire la iniţierea unor proiecte de cooperare între porturile Constanţa şi Halifax, s-a convenit asupra necesităţii stabilirii unor relaţii directe între autorităţile locale din cele două oraşe, prin organizarea unei vizite a unei delegaţii canadiene la Constanţa.

Interlocutorii s-au pronunţat, totodată, în favoarea consolidării relaţiilor interumane între România şi Canada. Eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români, semnarea Acordului în domeniul securităţii sociale, iniţierea discuţiilor pe tema recunoaşterii reciproce a diplomelor de studiu, precum şi convenirea unui instrument bilateral privind schimburile de tineret pot contribui semnificativ la atingerea acestui obiectiv.

În cadrul discuţiilor au fost explorate, de asemenea, eventualele posibilităţi de cooperare în domeniul securităţii energetice, având în vedere similitudinile existente între abordarea şi interesele României în regiunea Mării Negre şi preocupările canadiene în Nordul Extrem.

În aceeaşi zi, secretarul de stat Bogdan Aurescu a susţinut, la Centrul de Studii de Securitate şi Apărare de la Facultatea de Relaţii Internaţionale Norman Paterson a Universităţii Carleton, o conferinţă referitoare la rolul care va fi acordat problematicii securităţii energetice în cadrul noului concept strategic al NATO.

Demnitarul a prezentat viziunea României asupra securităţii energetice, care pleacă de la premisa esenţială a necesităţii diversificării atât a surselor de energie, cât şi a rutelor de transport ale acesteia. Pentru punerea în aplicare a conceptului respectiv este nevoie de cooperare şi coordonare, extinse la nivel inter-guvernamental, dar şi în cadrul organizaţiilor internaţionale.

„O abordare de succes a provocărilor regionale şi globale în domeniul securităţii energetice presupune o cooperare fundamentată pe respect reciproc şi încredere cu Federaţia Rusă şi Ucraina, actori importanţi în regiunea Mării Negre. România, ca şi Uniunea Europeană şi NATO, are în egală măsură un interes specific în ceea ce priveşte colaborarea cu cele două state”, a subliniat Aurescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata