Aveţi facturi restante la utilităţi de peste 100 de lei? Vă puteţi trezi cu salariul blocat de recuperatori

Dacă nu aţi putut plăti sau aţi uitat de factura la telefon mobil, fix, curent ori gaze, timp de mai multe luni, să nu vă mire că într-o zi vă va suna la uşă un tânăr de 25 de ani, prezentabil şi manierat, ca să vă ceară bani. Iar dacă nu-i puteţi da, ea sau el poate reveni cu un ordin judecătoresc şi vă poate pune sechestru pe maşină ori salariu ca să-şi recupereze suma restantă.

.
“Acţiuni în instanţă pentru creanţe de utilităţi pot fi întreprinse pentru cazuri în care creanţa minimă este de aproximativ 100 de lei. Noi avem, însă, creanţe de utilităţi ce variază între 50 de lei şi câteva mii de lei”, spune Constatin Coman director la Recuperare Debite din Coface România. Dacă nu poate să-şi recupereze creanţa, pe cale amiabilă,  recuperatorul se poate întoarce cu un ordin judecătoresc care, fie să-ţi poprească până la 30% din salariu, fie să-ţi sechestreze un bun personal. Maşina, de exemplu.

De multe ori nici nu ştii că ai ajuns un client pentru recuperatori. Dacă îţi schimbi domiciliul şi ai lăsat una sau mai multe facturi restante  notificările  companiilor de utilităţi nu mai ajung la tine. Astfel, creanţele sunt vândute firmelor de recuperare debite care îţi iau, destul de repede,  urma pentru că au baze de date cuprinzătoare şi relaţii strânse cu Fiscul şi Poliţia.

Potrivit lui Constantin Coman 7% din portofoliul total de creanţe de 450 de milioane de euro sunt facturi neplătite la utilităţi. La cele circa 33 de milioane de euro rata de recuperare variază între 30 şi 60%, funcţie de prospeţimea creanţei.

Există şi aşa numitele “cazuri fără speranţă”: situaţiile în care debitorul este decedat, nu are urmaşi, nu e de găsit sau nu dispune de niciun fel de venituri salariale.

Integral în Money.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Mihai Viteazul spune

    Eu, cand am ramas dator la banci, i-am chemat pe toti creditorii si recuperatorii mei la bucuresti, i-am strans intr-o casa mare, i-am imbatat si le-am dat dat foc, de n-a scapat nici unul viu. Faceti si voi la fel, urmasii mei !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata