Banca Angliei va menţine rata dobânzii la nivelul record de 0,5 %

Banca Angliei (BoE) se pregăteşte să menţină nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5 procente, la şedinţa de politică monetară de joi, şi să nu activeze programul de relansare cantitativă, prin care a pompat în economie 200 miliarde de lire sterline (241 miliarde de euro), transmite AFP.

În luna martie 2009, BoE a lansat programul de relaxare cantitativă, care constă în principal în cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, în încercarea de a da un impuls economiei afectate de criza globală a creditului, iar în luna februarie 2010 a oprit acest program.

Decizia Comitetului de politică monetară a BoE de menţinere a nivelului scăzut al ratei dobânzii este una aşteptată de majoritatea analiştilor, în pofida îngrijorărilor legate de inflaţia peste aşteptări.

‘Conform opiniei majorităţii analiştilor, ne aşteptăm la păstrarea ratei dobânzii la 0,5 la sută şi la menţinerea obiectivului programului de relansare cantitativă la 200 miliarde de lire sterline’, a declarat analistul Philip Shaw, de la Investec Securities.

Deşi datele recente arată că inflaţia anuală în Marea Britanie a ajuns în aprilie la cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni, guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, consideră că inflaţia ridicată a fost cauzată de factori temporari şi a estimat reducerea ei în acest an.

Luna trecută, indicele preţurilor de consum în Regatul Unit a urcat la 3,7 la sută, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008, mult peste ţinta de doi la sută fixată de Guvern.

Regatul Unit este în întârziere faţă de alte state europene cu prezentarea planurilor de reducere a deficitului bugetar, iar temerile investitorilor privind datoria ţării au crescut, se arată într-un raport publicat marţi de Fitch, primul raport al unei agenţii de evaluare financiară de când David Cameron a devenit premier, în luna mai.

‘Dificultăţile fiscale cu care se confruntă Marea Britanie sunt formidabile şi este necesară o strategie de consolidare puternică pe termen mediu, inclusiv un ritm mai rapid de reducere a deficitului decât cel stabilit în bugetul anunţat în aprilie 2010′, se arată în raportul Fitch.

Premierul britanic a avertizat luni că măsurile de reducere a deficitului bugetar vor fi mai dureroase decât s-a anticipat iniţial şi îi vor afecta pe toţi cetăţenii.

Marea Britanie nu poate evita reducerea deficitului, care a urcat la 156 miliarde de lire sterline (225 miliarde de dolari) în ultimul an fiscal, a afirmat oficialul britanic, sugerând că programele de protecţie socială şi cheltuielile funcţionarilor publici sunt pe lista posibilelor reduceri.

Fitch a apreciat marţi că majorarea datoriei Marii Britanii este mai rapidă decât a oricărei ţări care beneficiază de rating ‘AAA’.

Anul trecut, Regatul Unit a înregistrat un deficit bugetar de 11,5 la sută din PIB, iar datoria guvernamentală s-a ridicat la 68,1 la sută din PIB, conform datelor Eurostat.

Standard & Poor’s estimează că datoria guvernamentală a Marii Britanii va creşte până la 77 procente din PIB în 2010, urmând a se apropia de 100 la sută din PIB până în 2014 (comparativ cu 44 de procente din PIB în 2007).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata