Băncile cu lichidităţi preferă sectorul guvernamental pentru creditarea in lei

Bancile trebuie sa tin cont in actualele marje de dobânda de neperformanta la creditele in lei, mai crescuta din trecut, neperformanta care se vede in pretul final al creditului in lei, a spus marti (27 octombrie 2009) Sergiu Oprescu, presedinte executiv Alpha Bank România, in cadrul unui seminar bancar.

“Bancile comerciale tin cont de neperformanta creditelor in lei, ceea ce se vede in pret. În plus, bancile cu lichiditate in lei prefera creditarea sectorului guvernamental, unde sunt emisuni de obligatiuni, titluri de stat, cu riscuri minime fata de creditarea populatiei”, a spus Oprescu. Bancherii au cerut reducerea rezervei minime obligatorii la lei la 2%, ca masura de incurajare a creditului in lei.

“O reducere a ratei rezervei la lei la 2% ar duce la scaderea dobânzilor la credite le in lei”, a spus Robert Rekkers, director general Banca Transilvania.
Potrivit reprezentantilor bancilor comerciale, la ora actuala rata de neperformanta la creditele in lei este de doua ori mai mare fata de creditele in valuta, ceea ce explica partial reticenta bancilor fata de creditarea in lei.

Conform datelor Bancii Nationale a României, restantele totale la credit pe noua luni din 2009 au crescut 2,1 ori, si de 2,45 ori in termeni anuali. Împrumuturile nerambursate au crescut si ele cu 4,3%, in septembrie, in termeni lunari si 18,3% fata de luna iunie.
Valoarea creditelor in lei cu intârzieri la plata era de 3,8 miliarde lei, la 30 septembrie, in crestere cu 5% fata de luna august si cu 17% comparativ cu luna iunie. La creditele in valuta, restantele totalizau 2,7 miliarde lei (denominat), la 30 septembrie, fiind de 4,5 ori mai mari fata de luna similara din 2008.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata