Băncile dau afară din casă 50 de români pe zi

În primele trei luni, băncile şi statul – prin Fisc şi Agenţia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) – au executat silit 6.630 de case şi terenuri, din care 4.351 au fost numai proprietăţile scoase la licitaţie de către bănci, adică aproximativ 50 de cazuri pe zi, arată datele obţinute de Gândul de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Se scoate astfel la lumină unul dintre „secretele” bine păstrate de bancheri, dar şi de executorii bancari şi de avocaţii implicaţi în asemenea procese. De fiecare dată când au fost întrebaţi de numărul executărilor silite, majoritatea bancherilor au evitat să răspundă în cifre, subliniind faptul că ei fac tot posibilul pentru a nu se ajunge la această situaţie gravă.

În practică, însă, de la sfârşitul anului trecut, aproape toate băncile au publicat pe propriile site-uri mii de anunţuri de vânzare a apartamentelor, vilelor şi terenurilor scoase la licitaţie în urma executărilor silite. Sunt chiar şi bănci care postează şi fotografii ale proprietăţilor, ca să fie sigure că reuşesc să scape de proprietăţile în care şi-au blocat banii.

De exemplu, pe site-ul Leumi Bank, una din proprietăţile scoase la vânzare este un apartament cu două camere, de 57 de metri pătraţi, situat în sectorul 3 al Capitalei, pentru care executorul bancar cere aproximativ 89.000 de euro, acesta fiind preţul de pornire.

Şi Raiffeisen Bank are un apartament de o cameră situat în Piteşti, de doar 14,5 mp, care urmează să fie scos la licitaţie la un preţ de pornire de 32.000 de lei (fără TVA).

Şi site-ul BCR, la sfârşitul acestei luni, va scoate la vânzare un teren de aproape 14.000 de mp, situat în judeţul Bistriţa-Năsăud, la un preţ de pornire de peste 73.000 de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata