BNR nu poate sancţiona băncile care comit abuzuri în relaţia cu clienţii, decât dacă… băncile vor acest lucru

– Adrian Vasilescu, purtător de cuvânt al BNR recunoaşte că băncile comerciale pot scăpa de sancţiunile pe care Banca Naţională le poate aplica în cazul comiterii unor abuzuri în relaţia cu clienţii, dacă adoptă strategia struţului, scrie Gândul.

 

Formal, în cursul unei investigaţii, BNR trebuie să solicite punctul de vedere al băncii suspectate de încălcarea normelor bancare. Dacă acest punct de vedere nu este dat în termenul legal, BNR nu dispune de mijloace coercitive, de obligare a băncii la emiterea punctului de vedere, iar ancheta, pur şi simplu, se stinge pe considerent procedural.

O situaţie de acest tip ne-a fost semnalată de un client al unei bănci cunoscute, care s-a confruntat, recent, cu o situaţie uluitoare: a încasat banii (o sumă cu 5 zero-uri) pentru un bilet la ordin, în sensul că banii i-au intrat în cont, fapt dovedit de extrasul de cont; în aceeaşi zi, banii au dispărut din cont, fără măcar înştiinţarea, darmite încuviinţarea clientului. Aceasta este o încălcare gravă şi flagrantă a normelor bancare, iar probele pe care le deţine clientul care se consideră păgubit sunt cât se poate de elocvente. Cu toate acestea, la reclamaţia pe care a depus-o la BNR nu a putut primi un răspuns satisfăcător, pentru că banca acuzată a adoptat tactica tăcerii.

Citește și
1 Comentariu
  1. oprea cristinel spune

    Se pare ca BNR este un albitru care nu vede si nu are cartonase sau modalitati de sanctionare…este trist ce abuzuri se fac subtil si interpretabil de BCR , BRD sau alte banci …
    Care este rolul BNR in cazul unor abuzuri ale unor terte banci ….care este forta BNR, unde se afla, sau ce institutie poate face lumina rapid sau mai rapid cu masuri radicale sau transante fata de bancile ce fac abuzuri in dauna a mii si mii de oameni…instanta?! Ha! …care instanta ?! care te duce ani si ani de zile la care se adauga pe langa nervi alti bani pe avocatii coruti …este deplorabil ce se intimpla in Romania …unde sunt acele minti luminate ale BNR, sau din tara aceasta ..In politica?! …poate Presedintele Traian Basescu si Emil Boc , doar ei au mai ramas lumina ( cea intunecata ) a romaniei la care privim si ascultam, ascultam, ascultam si atat…mai bine plecam in Congo sa putem sa ne manifestam sau intr-o tara cu lideri si instituti care pot sa utilizeze forta si daruirea de munca pe care o cautam cu totii cred…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata