BNS va propune o creştere a impozitării pe PFA

Blocul Naţional Sindical (BNS) va propune o modificare a impozitării pentru persoanele fizice autorizate (PFA), zona cea mai puţin fiscalizată din economia românească din cauza unor prevederi legale imperfecte, a declarat vineri, 14 mai, preşedintele BNS, Dumitru Costin, după întâlnirea de la Ministerul de Finanţe.

Potrivit liderului sindical, dacă PFA ar fi impozitate corespunzător, plusul de venituri bugetare ar permite nereducerea pensiilor sub 1.000 de lei.

În prezent, în România există câteva sute de mii de PFA, multe fiind folosite de angajaţii din sectorul privat pentru a scăpa veniturile salariale fără a mai plăti impozitele şi contribuţiile către stat, ca în cazul contractelor individuale de muncă.
„În momentul de faţă, conform prevederilor legale în vigoare, cel mai puţin fiscalizate sunt PFA-urile.

Este o zonă de circa 12 ori mai mare decât cea a contractelor de drepturi de autor. Prin propunerea pe care o vom face urmărim o mai bună colectare a veniturilor în această zonă, care se substituie de fapt contractelor individuale de muncă şi aduce foarte puţin bani la buget. Dacă s-ar aduce bani în plus din această zonă nu ar mai fi afectate veniturile pensionarilor cu pensii sub 1.000 de lei”, a mai spus Costin.

Autorităţile iau în calcul o impozitare a drepturilor de autor de la 1 iunie, care ar putea aduce încasări la buget de circa 65 de milioane de lei până la finele anului, în timp ce PFA-urile nu figurează într-o zonă posibilă de impozitare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata