Bogdan Hossu: Căderea guvernului nu m-ar încânta

‘Căderea guvernului nu m-ar încânta, ar însemna o criză politică pe lângă cea financiară. Şi nu există o majoritate parlamentară care ar putea acţiona apoi, crea o alternativă’, afirmă Bogdan Hossu, preşedintele sindicatului românesc Cartel Alfa, într-un interviu pentru săptămânalul Temoignage Chretien.

Acest sindicat, care are un milion de membri, este al doilea ca mărime din România. În interviul intitulat ‘În România, sindicatele vor să răstoarne guvernuľ, Bogdan Hossu afirmă că nu l-ar încânta să pice guvernul, dar în acelaşi timp denunţă măsurile radicale prevăzute de executiv. Manifestaţia din 19 mai, la care au participat 40.000 de persoane, nu a avut niciun efect, deoarece ‘guvernul rămâne ferm pe poziţiile sale’.

‘Sindicatele nu cer o reducere a efortului economic, ci o distribuire mai justă a acestuia. De exemplu, să nu se diminueze automat, cu 25%, salariile bugetarilor, ci să se adapteze scăderea la nivelul fiecărui minister’, afirmă Hossu.
‘Guvernul ar trebui să-şi angajeze responsabilitatea printr-un proiect de lege, la sfârşitul lunii mai, şi votarea acestuia la începutul lui iunie. De câteva zile facem presiuni asupra parlamentarilor ca să refuze proiectul, să depună o moţiune de cenzură şi să răstoarne acest guvern‘, adaugă liderul sindical.

La întrebarea pusă de ziar dacă va fi uşor ca Parlamentul să fie convins, Hossu a răspuns că opoziţia socialistă (Partidul Social Democrat, PSD) denunţă aceste măsuri. ‘Trebuie să le convingem pe cele trei grupuri parlamentare care susţin acum guvernul, a adăugat Hossu.
Potrivit liderului Hossu, sindicatele au făcut tot posibilul pentru lansarea unui dialog social, pentru o soluţie acceptabile prin implicarea preşedintelui Republicii şi Parlamentului, dar există ‘un blocaj’.

De exemplu, măsura care prevede scăderea pensiilor cu 15 %, precizează Hossu. ‘Problema poate fi rezolvată dacă România renunţă la sistemul de cote unice de impozitare. Dorim un sistem diferenţiat de taxe, în funcţie de valoarea salariilor. Toate măsurile propuse vizează menţinerea privilegiilor angajatorilor, ale grupurilor apropiate puteriľ, a afirmat Hossu.

‘De exemplu, nu s-a făcut o reducere a cheltuielilor administraţiei guvernamentale. După patru, şase luni de criză, nu se observă niciun progres. Este aceeaşi distribuire inegală a eforturilor între bogaţi şi săraci, ceea ce este inacceptabil în vremuri de criză.
Dacă nu se schimbă politicile, dacă evaziunea fiscală, corupţia constituie singura opţiune pentru România, ne vom îndrepta spre o catastrofă’, declară Bogdan Hossu. Liderul sindical a precizat, de asemenea, că o grevă generală va fi organizată la 31 mai.

În legătură cu posibile acţiuni comune cu alte sindicate europene, Hossu a afirmat că există contacte cu sindicatele din Grecia, iar secretarul general al Confederaţiei generale a muncii din Franţa, Bernard Thibault, a trimis un mail în care exprimă sprijinul pentru sindicaliştii români.
‘Ne gândim şi la o acţiune la nivelul Confederaţiei europene a sindicatelor (CES), al cărui comitet executiv se reuneşte la 3 şi 4 iunie’, a mai spus el. ‘Trebuie să fim solidari. Ceea ce se întâmplă în România se poate întâmpla în orice altă ţară’, a conchis liderul sindical.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata