Bolnavii plătesc chiar şi de cinci ori mai mult pentru tratamente

– Noua modalitate de compensare a medicamentelor care a intrat în vigoare de la 1 iulie va obliga bolnavii să plătească pe reţete chiar şi de cinci ori mai mult, iar gratuitatea anunţată de autorităţi este o altă „mişelie” întrucât toate tratamentele sunt compensate la cele mai ieftine produse, iar unele nici nu mai există pe piaţă, afirmă medicii.

„Mi-e milă de oameni. Trebuie să le spun că acum reţetele lor sunt mai scumpe, unele duble chiar. Îi văd cum numără banii. Nu le mai ajung ca să-şi cumpere reţeta pentru trei luni. Numără iar. Până la urmă îmi cer medicamentele pentru o lună. Poate luna viitoare se vor mai ieftinii zic ei”, spune Carmen Barbă, doctor de familie.

Carmen Barbă explică cum un medicament precum Sortis administrat pentru reducerea valorii colesterolului şi a trigliceridelor, un pacient trebuie să plătească în loc de 75 de lei, 140 de lei, iar aceste maladii sunt tot mai frecvente în rândul populaţiei, potrivit rezultatelor evaluării stării de sănătate a românilor, scrie Gândul.

Medicul a spus că ar fi fost normal ca această compensare să fie făcută la Lipantil, un produs destul de bun pentru aceste suferinţe, dar din păcate compensarea se face la fenofibrat care nici nu mai este pe piaţă.

Pentru un pacient cu suferinţă cardică preţul tratamentului compensat a crescut de trei ori. „Şi mă refer numai la două medicamente precum Corlentor, pentru care nu există generic şi Omacor. Eu trebuie să plătesc în loc de 270 de lei , 750 de lei, compensarea fiind de 38 de lei. Mă refer numai la această reţetă. Dar pe lângă aceste medicamente, eu trebuie să mai iau şi alte produse. Este inacceptabil”, a declarat un pacient cu suferinţă cardiacă din Capitală, Cristian Matei, care va trimite un memoriu la Ministerul Sănătăţii şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în legătură cu creşterile fără precedent ale plăţilor la medicamente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata